Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7640016 www.bgdnes.bg

На Болата ври от зарган

Рибите с дълги човки се хващат отлично по изгрев слънце

Дългоочакваният риболов на зарган по Черно море започна ударно! Големи пасажи наближиха брега край местността Болата, северно от нос Калиакра. В момента морето направо ври от тези риби, разкриха пред "България Днес" майстори. Те вече дърпат парче след парче.

Зарганите излизат именно в началото на септември и се ловят чак до декември. Те са стадни риби. Изключително разпознаваеми са заради издълженото тяло и дългите като клюнове челюсти. По цялата дължина на устата могат да се забележат ситните, но остри зъби. Черноморският зарган е с дължина около 35-55 сантиметра. Този, растящ в Средиземно море или Атлантическия океан, е значително по-едър и достига размери по над метър и тегло над 2 килограма.

Реклама

Удачни позиции са риболов на зарган са вълноломи, пристанища, кейове, както и скали с големи дълбочини пред тях. Трябва да се знае, че този вид риба се храни предимно в повърхностните слоеве. Затова въдичарите от Каварненско съветват да се заложи на риболов с бомбарда. За повод се използва влакно с напречно сечение 0,14 -0,18 мм. Флуорокарбонът е за предпочитане, тъй като е почти невидим за рибите, а освен това е здрав и трудно се наранява от острите зъби на рибата.

Зарган се лови най-добре рано сутрин. Още по изгрев слънце рибите са най-лакоми и с охота похапват всичко, което мърда пред очите им. Привличат се и от звук на нещо, което цопва във водата. Затова и самият риболов се извършва, като съвсем бавно примамката се притегля към брега. С издигане на слънцето зарганите се изтеглят по-далеч от брега.

Най-често на кукичката се закача блатен (морски) червей. Добре е по-голямата част от него да виси извън куката, което се явява направо неустоимо за рибите. Тънко нарязани лентички от осолена или маринована риба също е добро лакомство за зарганите по Черно море. Любопитното е, че белите червеи работят по-добре по крайбрежието на Бяло море в Гърция, докато черноморските заргани имат други предпочитания.

Направете си чироз за зимата

Зарганът се предлага като деликатес в ресторантите по нашето Черноморие. Той има невероятно вкусно месо. Костта му е със зеленикав цвят, като това се дължи единствено на голямото количество фосфор в нея.

Има най-различни начини за приготвяне на зарган. Мнозина предпочитат да го правят пържен, особено ако екземплярите са с по-дребни размери. От зарган става и отличен чироз. Изчистената риба се поставя в солена саламура за около 12 часа. След това се измива и отново трябва да кисне в разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1.

Рибата отново се измива и се закача на сенчесто и проветриво място. Готова е за консумация след около 4-5 дни. Съхранява се в хладилник или фризер за по-дълъг период, увита в хартия или найлонова торбичка. Чирозът от зарган е чудесно мезе за водка или бяло вино.

Реклама
Реклама
Реклама