Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9487056 www.bgdnes.bg

Старт на пъстървите!

От началото на февруари

Страхотни екземпляри ловят под стената на яз. "Огоста" в Монтана

Една от най-красивите и борбени речни риби - пъстървата, отново може да се лови. След дългата 4-месечна забрана през зимата заради размножителния й период сега въдичари замятат примамки в търсене на така ценния улов.

На 1 февруари бе своеобразното откриване. Според закона обаче в делнични дни всяка уловена риба от пъстървов вид трябва незабавно да се пуска обратно във водата. Затова и множеството ентусиасти практикуват този вид риболов единствено за удоволствието, спазвайки правилото "хвани и пусни". На реките, които не са в такъв режим, риболовците запазват за себе си само до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. Това е разрешено единствено през събота, неделя и на празнични дни.

Реклама

Забраната касаеше видовете, които успяват да се размножават по естествен начин в нашите водоеми - балканска пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Другият популярен вид – дъгова, или позната още като американска пъстърва, увеличава популацията си само след изкуствено зарибяване.

В дните от откриването до сега куп риболовци окупират поречието на река Огоста в района под стената на едноименния язовир. В землището на град Монтана от години виреят страхотни екземпляри. Майсторите и тези, които имат повече късмет, могат да се похвалят с уловени трофейни екземпляри по над килограм и дори над два.

Най-перспективните участъци се заемат още от ранни зори. В бързеите на реката може да видите десетки нагазили с гащеризони въдичари. Особено популярен е спининг риболовът, при който рибите се търсят с изкуствени примамки. Блесните и воблерите имитират живи рибки или други водни организми и понякога стават неустоими за гладните пъстърви. Позволен е и уловът с естествена стръв - като бели червеи и всякакви ларви на насекоми.

Пъстърви се ловят успешно и на някои планински езера и язовири. Дъговите пъстърви са хит на яз. "Доспат" в Родопите. Припомняме, че минимално допустимият размер за улов на балканска пъстърва е 23 см, за американска - 22 см, а за сивен - 20 см.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама