Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8137837 www.bgdnes.bg

300 бона за година спестил бившият шеф на хазарта

Обвиненият за помагач на Васил Божков Огнемир Митев си пазарува апартаменти и магазин в Царево

Свръхспестовник се оказа обявеният за помагач на Васил Божков бивш шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев, показа проверка на "България Днес". В рамките на една година Митев успява да спести впечатляващите 313 хил. лв. Крупната сума лъсва от декларациите на хазартния шеф пред Сметната палата. Според подадените през 2017 г. документи Митев няма никакви спестени средства. Година по-късно обявява два влога от 131 000 и 182 хил. лв. Наред с тях Митев обявява сделка за покупка на три апартамента и магазин в Царево с площ от впечатляващите 655 кв. м. Според документите те са придобити заедно с единия му син и Мариана Баросова, с която според медийни публикации Огнемир има емоционална връзка. Дама със същото име в миналото се появява като част от ръководството на Комисията по хазарта. В информация от медиите се твърди, че по времето на правителството на Иван Костов тя е секретарка на известен депутат, който и до днес е на висш пост в опозиционна партия и отново търка парламентарните банки.
Самият Огнемир Митев според прокуратурата е част от престъпната група, ръководена от Васил Божков за изнудване, принуда, длъжностни престъпления, данъчни престъпления и пране на пари, действала от 2014 г. Като ръководител на Комисията по хазарта Митев е имал задължение да следи какви приходи са внасяни от хазартните дружества на бизнесмена. Благодарение на това, че чиновникът не е изпълнявал задълженията си, лотариите на Божков плащали по 20% върху комисионата, а не по 15% от всички залози, както повелявал законът. С тази врътка според прокуратурата бизнесменът си спестява плащането на стотици милиони левове.
Според изявления на прокурори Божков е имал и отношения с други от членовете на комисията. Бизнесменът предлагал по 10 хил. лв. на ден рушвет на служителка, за да фабрикува сигнали срещу негови конкуренти.
"Всички председатели на Комисията по хазарта са били на крака в офиса на Васил Божков, може би без Калоян Кръстев и Мария Филипова. Какво са правили там? Тази комисия е купена, и то от 20 години", обяви Цветомир Найденов, бивш съдружник на Васил Божков, чиито сигнали доведоха до разплитането на схемата.
Според Найденов Божков е използвал комисията, за да спъва дейността на свои конкуренти.
Бизнесменът отрече категорично да е вършил подобни незаконни неща.
"Може би съм виждал арестувания бивш шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев, но не го познавам и не съм обсъждал теми, свързани с хазарта", коментира Божков. Относно обвиненията на прокуратурата, че е предлагал 10 000 лв. дневно подкуп на членове на комисията, той отговори: "Значи това ми е била основната работа. Мислите ли, че е сериозно?".

Реклама


Огнемир Митев е начело на Комисията по хазарта от 20013 до началото на 2018 г. През това време името му се забърка в няколко скандала. Ръководената от него комисия години наред отказва да издаде лиценз за работа у нас на голям чужд букмейкър. По закон решението за това е чисто формално, но с различни врътки комисията намира поводи да откаже. Едва след серия дела и намеса на чужди посланици това става факт.
През 2016 г. Комисията по хазарта опита да организира кампания срещу вредните въздействия от хазарта. Огромна част от фондациите, заявили интерес да усвоят парите, се оказаха новосъздадени, а регистрациите им по адрес съвпадаха с тези на хазартни оператори. Сред кандидатите да се борят с хазартната зависимост сред младите бе и сдружение на скандален адвокат, свързан с Митьо Очите.

Скандал с античната колекция на Божков

Бизнесменът Васил Божков в серия свои интервюта вчера отново отрече да има нещо общо с отправените му обвинения в неплащане на данъци, даване на подкупи и опити за убийство. Божков обяви, че твърденията на прокуратурата са нелепи и той е готов да дойде лично да се защитава пред съда.


Междувременно се заформи скандал около опитите на разследващите да изземат колекцията му от хиляди уникални антични предмети. Самият бизнесмен твърди, че нейната стойност е над 600 млн. евро. В четвъртък ченгета опитаха да натоварят уникалните предмети в чували, но след намеса на учени, които алармираха, че това може да ги унищожи, изземването бе прекратено.
Вчера прокурори обявиха, че не са се отказали да конфискуват антиките и са призовали на помощ служители в Националния исторически музей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама