Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8141502 www.bgdnes.bg

Шефът на хазарта заковава Божков

Прибраха и собственика на футболния "Левски"

Босът арестуван с още двама в ОАЕ

Шефът на Комисията по хазарта Александър Георгиев е признал за чадър над обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Милиардерът бе задържан онзи ден в Обединените арабски емирства.
Георгиев е направил пълни самопризнания, че е покровителствал и закрилял Божков, съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева. По-късно тя уточни, че Георгиев вече е бил разпитан по разследването срещу Васил Божков, след което е освободен срещу "парична гаранция". Дали е направил пълни самопризнания по случая, Милева заяви, че не може да коментира.
Освен Георгиев обвинение има още един от хазартната комисия, но той не е задържан. Огнемир Митев, който бе начело на комисията в продължение на четири години, обаче остава в ареста. Това реши специализираният съд в събота. Според прокуратурата той е част от престъпната група, за чийто лидер е сочен собственикът на "Нове холдинг". Митев е разследван, че не е контролирал събирането на държавната такса. Заради това държавата била ощетена с 559 млн. лв.
"Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват и да сигнализират, ако има нещо нередно, а е бездействал през целия период, през който е бил на поста", обясни наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.
През уикенда стана ясно, че на летището във Виена е арестуван ортакът на Божков Борис Бекяров, който също бе издирван.
"Това е лице, на което е повдигнато задочно обвинение. Има европейска заповед за арест, общодържавно издирване, обявен е за международно издирване. Той е участник в организираната престъпна група", обяви говорителят на Гешев.
Вчера арестът на Васил Божков бе официално потвърден от главния прокурор.
"Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви Гешев. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи.
"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", коментира още той.
България няма споразумение за реадмисия с Обединените арабски емирства (ОАЕ), а практиката показва, че федералната монархия често отказва екстрадиция по различни причини дори на малкото страни, с които има подписани такива споразумения. Една от неписаните причини е, че местното законодателство защитава хората, вложили средства в благоденствието на страната. По тази причина емирство Дубай е предпочитана дестинация за милиони чужди граждани от цял свят, тъй като предлага лесна възможност за установяване без излишна формализация и твърде прецизни проверки на финансовите източници. Най-добрият вариант за хора, разполагащи с подобни активи, е чрез инвестиции в недвижими имоти от висок клас.
Свидетелка е казала пред разследващите, че вероятно Митев е човекът от комисията, на когото Божков предлагал по 10 хил. лв. на ден, за да иска отнемане на лицензите на конкурентите му. Бивши колеги на Митев твърдели, че наложил еднолично управление в комисията и поставил в привилегировано положение фирмите на Васил Божков.
Братята Боян и Цветомир Найденови, които доскоро са били бизнес партньори с Божков, а сега подават сигнали срещу него, разказали за познанството на Митев с бизнесмена.
"Не съм извършил престъпление", каза самият Митев пред съда. Той разпалено обясни, че редът за събиране на таксите от лотарийните игри е уреден в закона.
"Не може всеки ден да проверявам колко билети са продадени, при положение че това става в над 10 хил. пункта. Ако ги бях затворил, за да започне данъчна проверка, щяхме да бъдем съдени", обясни бившият шеф на Комисията по хазарта. Той се похвали, че когато започнал в комисията, събраните такси били 9 млн. лева, а когато напуснал - 156 млн. лева.
Официалният собственик на футболния "Левски" също е арестуван, съобщи "Блиц". Тепърва се очаква да се гледа мярката за неотклонение на Георги Попов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама