Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8143325 www.bgdnes.bg

Менда Стоянова: Талони за 1 млрд. изтъркани за 1 г.

На над 1 млрд. лв. възлизат залозите от лотарийните талони за 2018 година. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Това има своите социални последици, а и икономически, подчерта Стоянова. Според нея именно социалните последици са една от причините да се иска одържавяване на този бизнес. Според нея не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в ЕС, потвърдена с решение на Европейския съд.
Стоянова коментира и законодателните промени, свързани с влизането на България в еврозоната.
"Участието на България в еврозоната не е самоцел. То ще донесе редица икономически предимства. Има и една стратегическа цел, която би се постигнала - необратима евроинтеграция на България. Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс", каза Стоянова. Тя увери, че "в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави - много по-добре от други държави в еврозоната".
Менда Стоянова посочи, че "зад нашия фиксиран курс стоят 160% от цялата левова маса евро". "Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг?", добави Стоянова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама