Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8143352 www.bgdnes.bg

Проф. д-р Веселина Инкова на излизане от офиса на "Нове" : Не коментирам, имам грип

"Няма да коментирам, имам грип и отивам до аптеката". Това каза проф. д-р Веселина Инкова, която се грижи за колекцията на Васил Божков. Коментарът си тя направи пред журналисти на излизане от офиса на "Нове Холдинг" на столичната ул. "Московска" 43, където в момента експерти и разследващи изземват антиките.

До изземването се стигна, след като Божков бе обвинен като лидер на престъпна група, а в петък бе задържан в Обединените арабски емирства.

Реклама

Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно, предаде БНР.

За съхранението им има опраделени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините.

"Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго", коментира директорът на галерията Ярослава Бубнова.

"Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки", заяви Боил Банов в петък.

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама