Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8146757 www.bgdnes.bg

Вижте колекцията на Васил Божков (видео)

                                                                                                                                                                                                                                                                  Колекцията на Васил Божков е била част от програмата на Европейската година на културното наследство през 2018 година. Ценните експонати са били показани по време на изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите", открита на 15 март същата година.

Експонатите са били достъпни до 10 юни 2018 г.

Сред колекцията на бизнесмена попада кана за вино от древногръцка керамика. На нея от двете й страни има глави на божества - Сатири, представляващи духът на гората и планината. Обикновено същите биват представяни като гротесни създания с животински белези. известни са с игривия си нрав, любовта си към виното, музиката, жените и танците. По древни артефакти те са представяни в компанията на бога на виното Дионисий или гонейки нимфи в гората, където живеели.

Реклама

На сребърен ритон, също част от колекцията, може да бъде забелязано такова божество. Образът е на по-възрастен, полулегнал Сатир, често наричан още Силен. Ритонът е древен съд, с който се пиело вино на различни церемонии и ритуали. Напитката се сипвала през върха на съда и през чучурчета в долната му част изтичала. Силен е основният другар на бог Дионисий, изобразен в горната част на съда.

В колекцията на Васил Божков има над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 г. до днес, казват кураторите на изложбите с колекцията му д-р Елка Пенкова и Любава Конова.

Съставена е от разнообразни групи артефакти, изработени от различни материали, датирани от неолита до Късната античност.

                                           

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама