Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14241105 www.bgdnes.bg

Тест: Уморени ли сте или болни?

Как да отличите умората, означаваща "прекалявам", от другата, сигнализираща "болен съм"? Най-честите причини за изтощение са липсата на пълноценен сън, липса на пространство и липса на качествена храна. Ако след две седмици грижа за себе си, все още се чувствате изтощени, посетете лекаря си за изследване на вероятните причини. Преди това направете теста, който ще провери дали живеете здравословно.

1. Обикновено спите ли поне по по 7 и половина - 8 часа на нощ?

2. Рядко ли се будите нощем?

3. Храните ли се балансирано три пъти на ден на равни интервали?

4. Винаги ли закусвате?

5. Изяждате ли поне две порции протеинова храна на ден (месо, риба, яйца, млечни продукти, варива), както и две порции зърнени храни (хляб, тестени изделия, овесени ядки)?

Реклама

6. Изяждате ли поне по пет плода и зеленчука на ден?

7. Активни ли сте, в движение ли сте поне един час дневно?

8. Изпивате ли поне литър и половина течности дневно, без да броим твърде силното кафе, алкохола и енергийните напитки, и поддържате ли приема на алкохол в препоръчителните граници?

9. Чувствате ли се удовлетворени и щастливи от живота си?

10. Смятате ли, че работата и почивката ви са добре балансирани?

Тестът покрива основните източници на енергия. Всеки отговор "да" ви носи 2 точки, всяко "не" - 0 точки.

Ако резултатът ви е 16 или повече точки

Справяте се много добре. Ако наистина се чувствате отпаднали, може би си струва да поговорите с лекар в случай, че ниският ви приток на енергия се дължи на някакво заболяване, особено ако сте отговорили с "не" на 9 въпрос. Може би сте изпаднали в депресия. Или може би сте пушач.

Ако резултатът ви е от 10 до 14 точки

Някой лош навик може да се отразява пагубно на вашата енергичност. Ако сте отговорили с "не" на 1 или 2 въпрос, трябва да подобрите навиците си на сън, "не" на въпроси от 3 до 6 означава, че хранителният ви режим не е никак подходящ за осигуряване на необходимата енергия; "не" на 9 или 10 въпрос означава, че начинът ви на живот се нуждае от основна промяна или пък сте в депресия.

Ако резултатът ви е 8 точки или по-малко

Изглежда саботирате сами себе си на няколко фронта. Всяко "не" е област, в която трябва да поработите, за да сте здрави.

Реклама
Реклама
Реклама