Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14506273 www.bgdnes.bg

Силвия е №1 по ядене на люти чушки, пребори 7 мъже в пикантно състезание

Дамата излапа 8 пилешки крилца с различен сос, най-пикантният зеленчук е в рекордите на "Гинес" 

Силвия Борисова е майстор на яденето на люти чушки!

Крехката дама с впечатляващо сетиво за вкус се бори за победата в пикантното състезание в Русе в компанията на седем мъже.

Реклама

Надяждането преминава през осем кръга, в които смелите участници трябва да изядат осем пилешки крилца, гарнирани със сос от чушка с различна степен на лютивост.

В първия кръг неплашещите се от изгарящия вкус в устата хапват крилце със сос от чушка, чиято лютивост се измерва с 20 000 сковила. Преминаха през 500 000, 700 000, 1 000 000, 1 300 000 сковила, за да стигнат до сос от чушка "Каролина Рийпър", чиято лютивост е 2 200 000 сковила, обясниха организаторите на любопитната надпревара.

Сковилите обозначават остротата на лютивост на чушки или други пикантни храни, както измерва концентрацията на капсаицин - вещество с дразнещо действие у бозайниците, в това число хората, което създава парливо усещане в тъканите при допир, особено лигавиците. Скалата на Сковил е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метода за измерване.

Въпреки че е единствената дама, Силвия грабва победата. Приза за първо място жената поделя с Калоян Крумов.

"От малка ям лютиви чушки. Според мен една чушка не може да бъде по-люта от една жена", коментира успеха си победителката.

"Дядо ми ме научи да ям лютиво", добавя Крумов.

"Каролина Рийпър" е регистрирана като световен шампион в Книгата с рекордите на Гинес, като люти с вече споменатите над 2 милиона сковила. Чушката e убийствен хибрид, създаден от американеца Ед Къри и е плод на кръстоската между пакистанска Нага и Червено Хабанеро. Тази чушка е над 600 пъти по-люта от соса табаско.

За най-лютата чушка в България се смята "Български морков", позната като сорт "Румънка". Тя е оранжева на цвят и с лютивост от 10 000 до 30 000 сковила.

Четете още

Хранят папагали с люти чушки

Хранят папагали с люти чушки

Лютите чушки са
ваксина №1
срещу Ковид-19

Лютите чушки са ваксина №1 срещу Ковид-19

Реклама