Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14523057 www.bgdnes.bg

Режисьорът Степан Поляков: Дебне ни нова диктатура!

Синът на Николай Поляков разплака публиката с филма си за лагера край Ловеч

"След диктатурата, която отмина, ни дебне нова. Нека младите да го знаят."

С тези думи се обърна към зрителите на новия си филм писателят и режисьор Степан Поляков. Премиерата на документалната лента с лого "Слънчев бряг. Експрес към ада" се състоя в известно столично арт средище и събра известни писатели, музиканти, актьори...

Реклама

Главен герой на филма е супер популярният през 40-те и 50-те години на миналия век цигулар Александър Николов - Сашо Сладура, изпратен без съд и присъда за разказване на политически вицове в зловещата каменна кариера "Слънчев бряг" край Ловеч през 1959 г. и убит само няколко дни по-късно. Друг главен персонаж в новата лента на Поляков-син е звездата на Пловдивския театър от същия период Надя Илкова - Дункин. Възторжените отзиви на критиците за нейната Жулиета не спират ДС да я прибере направо преди спектакъл от театъра и така, както е по елегантна лятна рокля, да я въдвори в същия лагер, където е запратен и нейният близък приятел Сашо Сладура.

Филмът е създаден с подкрепата на община Ловеч, а на премиерата му присъства и кметицата на града Корнелия Маринова. Тя сподели пред публиката, че след финала на лентата претъпканият салон на едно от кината в Ловеч потънал в мълчание, защото всички били разтърсени от бруталното насилие на тоталитарната диктатура над културтрегери и обикновени хора.

"Това минало не трябва да се връща никога повече и ние трябва да направим всичко възможно за това. Но същевременно младите хора, за които представеното във филма е напълно непознато, да се запознаят с тези жестоки реалии на онази епоха", каза още Корнелия Маринова.

Известният актьор Веселин Калановски, коиздателят на новия сайт "Култ!Ура" - юристът и писател Борис Мархолев, китаристът на "Диана Експрес" Атанас Копчев, синът на арестувания през 1989 г. от ДС и изгонен във Франция поет Петър Манолов - художникът Моно Петра, не криеха вълнението си от посланията на лентата и от съдбата на главните й герои.

"За съжаление не сме виждали снимки от младите години на Надя Илкова - Дункин", споделиха пред "България днес" младите актьори от Смолянския театър Ива Кирова и Атанас Жайгаров. В "Слънчев бряг". Експрес към ада" те се превъплъщават в образите на жестоката надзирателка Юлия Ръжгева - "Хубавата Юлка", и на нейната жертва - музиканта Сашо Сладура.

Ролята на началника на лагера - полковник Никола Газдов, се изпълнява от Йордан Петков - Дуньо. Актьорът бе една от звездите на сценичната арт бохема след промените и организатор на един от първите частни театри у нас в сградата на КТ "Подкрепа".

В залата обаче не бе забелязан Митко Щерев, автор на цигулковите сола, свързани с образа на Сладура. Според негови колеги маестрото вече рядко излизал от дома си в столичния квартал "Младост" заради процедурите, които му правели след претърпените операции.

"Нямам коментар. Много съм развълнуван!", призна именитият режисьор Николай Поляков, баща на създателя на лентата. Неговата професионална съдба отдавна е свързана с Ловеч, където дебютира като режисьор в местния драматичен театър.

Реклама
Реклама
Реклама