Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14539091 www.bgdnes.bg

Слух свързва Тина Търнър с Батето

Пее и танцува на Янчо Таков 

Родната милиция не й позволява да излезе на сцената с прозрачни дрехи в Бургас 

Навръх 1300-годишнината от основаването на България Тина Търнър пристига на турне у нас.

Кралицата на рокендрола, която издъхна в сряда на 83-годишна възраст, изнася концерти в София, Пловдив, Варна и Бургас. Гостуването у нас през 1981 г. е свързано с няколко любопитни момента, които присъстват в народния фолклор до ден-днешен.

Реклама

Иконично е интервюто, което Тина дава за предаването "Всяка неделя", като водещ по това време е Янчо Таков.

"Не беше особено трудно да доведа световни звезди на стола за интервюта във "Всяка неделя". Концертна дирекция ги канеше на концерти, аз ги канех в студиото и те си идваха. Спомням си как пред мен Тина Търнър изпя Nutbush City Limits, танцувайки в студиото пред тригодишния ми син Янчо", казва преди години Таков.

По това време тръгва и непотвърден слух, че Търнър е станала опасно близка с Иван Славков-Батето, който по това време е генерален директор на БНТ и плейбой №1 в държавата. Нищо официално няма, но и в наши дни достигат интерпретации какво се е случило между двамата.

Друг много обсъждан момент от гостуването на Тина в комунистическа България е, че родната милиция й забранява да излезе с прозрачни дрехи на сцената в Бургас. От екипа й опитват да обяснят, че това е част от шоупрограмата, но Държавна сигурност не се трогва и в последния момент Кралицата на рокендрола се принуждава да промени облеклото си. На всичките концерти имало изключителни мерки за сигурност, като успелите да си купят билети били постоянно наблюдавани. И досега Тина Търнър е една от най-големите световни музикални звезди, които посещават страната ни.

Родена е като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата й продължава повече от половин век и тя получава широко признание и множество награди.

Реклама

Големият й откривател за сцената е Айк Търнър, който впоследствие става и неин съпруг. През 16-те години на съвместния им живот Тина пее и танцува без ден почивка, изнася по 270 концерта годишно, отглежда четири момчета (две от тях са синове на Айк от предишни негови връзки), има участия дори болна и след тежка операция, явява се на сцената със синини по лицето и разцепени устни. Айк контролирал живота й с цялата жестокост на деспотичния си характер. Пристрастяването му към кокаина влошило положението до непоносимост. Измъчена от постоянния тормоз, Тина посегнала на живота си, но несполучливият й опит за самоубийство насърчил още повече агресията на мъжа й - неведнъж с ритници й пукал ребра, заливал я с горещо кафе, горил я с цигара, неколкократно й разбивал носа, всяко място по тялото й познавало силата на ударите му, а поводите за бой ставали все по-непредвидими. Нагло й изневерявал, заставяйки я да дели стая и креват с него и поредната му любовница.

През 1976 г. Тина събира сили и успява да избяга от насилника си, който продължава да я преследва. Въпреки че мнозина не вярват, че ще се справи без него, Кралицата на рокендрола прави блестяща солова кариера. Разривът настъпва на път за летище - Айк й предлага шоколад, тя отказва и той започва да я бие. Чашата на 16-годишния им брак прелива и Тина за първи път му отвръща. В хотела изчаква мъжа си да заспи, измива разбитото си лице и с 36 цента в джоба побягва на улицата.

През 2014 г. певицата се отказа от американския си паспорт и стана швейцарска гражданка. И неслучайно издъхна в дома си в град Цюрих в сърцето на Европа.

Тина Търнър е един от най-често имитираните образи в предаването "Като две капки вода". През годините в нейните емблематични къси рокли и обувки с високи токчета са влизали Фики, Преслава, Маги Джанаварова, Анелия, Тита и други, а в последния сезон го направиха Керана и Тома.

Четете още

Откриха мъртъв сина на Тина Търнър

Откриха мъртъв сина на Тина Търнър

Тина Търнър в Залата на славата на рокендрола
Тина Търнър в Залата на славата на рокендрола

Тина Търнър в Залата на славата на рокендрола

Реклама
Реклама
Реклама