Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14539425 www.bgdnes.bg

Морфов зверски нападна Василев

На празничните "Аскеер"-и във Военния театър

Нарече го "номенклатурно партийно нищожна личност", шефът на Народния му отвърна с усмивка

Войната между топрежисьора Александър Морфов и директора на Народния театър Васил Василев съвсем не е затихнала. Това видя многобройната публика на престижните театрални награди "Аскеер" навръх 24 май.

Реклама

Александър Морфов спечели статуетката за режисурата на пиесата "Антигона", но и зверски нападна Василев заради уволнението му като главен режисьор на Народния театър. "Антигона" беше отличена и за най-добро представление на годината.

"Благодаря за този приз в тези трудни за мен дни, това някак си ще ме ободри. Това е моят пети "Аскеер", другите четири са в Народния театър, където там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента", каза Морфов и посочи Васил Василев. Директорът на първия ни театър му отговори само с достойна усмивка.

Морфов не чака дълго и продължи иронично, че "на първия ред го чакат толкова хора, очакващи да бъдат разсечени словесно", като имаше предвид актьорите от Народния театър, които отказаха да го подкрепят в борбата му срещу назначението на пиарката на ДПС Велислава Кръстева. Почти през цялото време залата бе притихнала и ръкопляскания имаше само когато режисьорът завърши с думите: "Но не трябва да политизираме този голям празник".

Малко преди Морфов да вземе своя "Аскеер", на сцената танцува жената на министъра на културата Найден Тодоров - балерината Ангелина Гаврилова. Тя бе част от трупата на балет "Арабеск", а режисьор на блестящия спектакъл бе Борис Радев. Като свърши с пируетите, Ангелина се поклони, а министърът й изпрати въздушни целувки, видимо доволен от видяното.

Реклама

До него от двете му страни бяха забелязани зам.-министърката на отбраната Теодора Генчовска, кметът Йорданка Фандъкова, която бе с внука си, и Меглена Плугчиева, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев.

Изненадата на вечерта бе бившият директор на Народния театър Мариус Донкин, който дойде с впечатляващата архитектка Весела Мирянова. Атрактивната дама бе в дълга зелена рокля без сутиен и само "по зърна". Мъжете не отлепиха поглед от деколтето й я проследиха до влизането й в залата.

Иначе актрисата Светлана Янчева спечели наградата за водеща женска роля "Аскеер" за ролята си на Уини в "О, щастливи дни" от Самюъл Бекет в "Сфумато". Тя обаче не присъства на церемонията. Владо Пенев пък грабна приза за главна мъжка роля за образа си на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев (след като вече спечели и "Икар" за същата роля).

В категория "Изгряваща звезда" приза взе Владислав Стоименов за режисурата на "Арт" от Ясмина Реза (Младежки театър).

"Аскеер" за поддържаща женска роля получи Мария Каварджикова за образа на Магдалена в "Частици жена" от Ката Вебер (Народен театър). А за поддържаща мъжка роля спечели Кирил Недков за ролята му на Иван в "Арт" от Ясмина Реза (Младежки театър).

Фондация "Аскеер" обяви проф. Светослав Кокалов за носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, като за първи път тя се връчва на сценограф. А актрисата Елена Райнова е удостоена от академията с почетен "Аскеер".

Четете още

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

БРАВО! Елена Райнова с почетен "Аскеер"

БРАВО! Елена Райнова с почетен "Аскеер"

Реклама
Реклама
Реклама