Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14331584 www.bgdnes.bg

БРАВО! Елена Райнова с почетен "Аскеер"

Владо Пенев кръстосва шпага с Бойко Кръстанов, Лили Маравиля с Елена Телбис

Актрисата Елена Райнова ще бъде удостоена с почетен "Аскеер" от академията "Аскеер" на 24 май, когато се раздават театралните награди в Театъра на българската армия. В Деня на българската писменост и култура шпаги ще кръстосат за статуетката на Георги Чапкънов за главна мъжка роля Владо Пенев, Бойко Кръстанов и Йордан Ръсин. За главна женска роля ще се борят Елена Телбис, Лили Маравиля и Светлана Янчева. Александър Морфов е номиниран в категория "Режисура". Името му е споменато наред с Крис Шарков и Марий Росен.

Реклама

За поддържаща мъжка роля се състезават Кирил Недков, Мартин Димитров и Свежен Младенов, а при жените - Мария Каварджикова, Надя Керанова и Цанка Цанева.

Тази година академията удостоява с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство сценографа проф. Слави Кокалов. За първи път сценограф печели тази награда.

Спектакълът, който ще видим на празника на буквите, е кръстен "Денят на големите учители", а тържеството ще бъде под формата на учебна програма. Преди обявяването на всички номинации ще бъде пресъздаден час по актьорско майсторство, по драматургия, по сценография, каза режисьорът на програмата Борис Радев.

Журито се състои изцяло от хора, които работят в Театър "Българска армия". Тази година те са изгледали над 100 спектакъла в цялата страна, чиито премиери са били от 1 април 2022 до 31 март 2023 г. Голяма част от номинираните този път са от независимия сектор.

Наградите "Аскеер" са най-старите театрални награди у нас, като отличията се дават "от артисти за артисти".

Четете още

Подкаст: Милена Маркова-Маца взима награда “Аскеер” за дебют и три години е без работа

Подкаст: Милена Маркова-Маца взима награда “Аскеер” за дебют и три години е без работа

Цветана Манева разплака залата на "Аскеер": Ръкопляскайте ми за последно!

Цветана Манева разплака залата на "Аскеер": Ръкопляскайте ми за последно!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама