Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14643387 www.bgdnes.bg

Писателят Христо Нанев: Слава Севрюкова разкри загадката на Мона Лиза

"Кой се крие зад замисления, полуусмихнат образ на Мона Лиза, другарко Севрюкова?", питат руски журналисти феноменът Слава Севрюкова преди години в София.

А тя заразказвала така: "Виждам...ранен септемврийски следобед. Необичайно горещо. Въздухът ще се възпламени. Пред мен е Леонардо, пристъпва едва-едва. След обичайната сутрешна разходка се връща уморен. Нахвърлял е скици сред открояващата се в далечината природа. Под мишницата е с триножник на рамо и руло рисувателни картони. Празен мях за вода се полюшва на другото му рамо, а е страшно жаден. Безпомощно се озърта - ни извор, ни чешма. В тоя миг забелязва каруца и селянка в нея. Той я моли за вода. Жената му подава своя мях. Вкопчен в него, пие жадно! Утолил жажда, припряно връща меха, дори не благодари. Сърцатата селянка поема юздите и продължава по пътя си. Сепнат, художникът се озърта. Последва стапящото се видение на жената. Изведнъж тръсва глава, сякаш излиза от дълбок сън. Обзет е от внезапно озарение и поляга на триножника на земята. Разгръща рулото с картони, грабва един и без да го погледна, с размах го обгръща. На обратната страна на листа с въглен е изобразен старинен замък от близката околност. Утолил жажда, съживен, само привидно е подминал селянката. Нещо в позата и най-вече специфичният израз на лика й силно са го впечатлили. Започва да нахвърля образа й, на един дъх я скицира. Със страст, като обсебен.

Реклама

"Що за призрачно лице", си мисли. Тук Слава млъкнала и след малко възкликнала: "Боже, та лицето й е леко изкривено отляво! Защо е тъй деформирано изражението на бедната женица? Виждам я...На пет-шест години. Живее в близкия чифлик до изобразения от Леонардо замък. Бедни родители. Грижат се за добитъка на господарите. Момиченцето от малко язди. Веднъж конят му се подплашил и го хвърлил. То пада възнак, получава коварна травма - възпаление на лявата половина на лицевия нерв". Слава Севрюкова дори назовала медицинската диагноза: "Фациалис!" Откритието поразява присъстващите на този сеанс-разходка назад във времето. Слава продължава да вижда картината на миналото и сама си говори: "Боже, от това падане ли е тази прословута усмивка?". Така ясновидката разбулва пред най-близката си приятелка Милена Нейкова и руски журналисти една вековна загадка. Джокондата се усмихва криво, защото е имала пареза на лицевия нерв - това е отговорът. Руските журналисти приемат неочаквания прочит на загадката като невероятна сензация. След това разговорът между тях се "възкресява" от човекът, който написа поредица от книги, посветени на надарената пророчица - Христо Нанев от Пловдив.

Феноменът Слава Севрюкова е ясновидка, диагностик, лечител, духовно извисен човек. Професори я наричат "окото на Вселената" и я търсят за съвети от професионално и лично естество. Леля Слава, както я наричат всички, които са я познавали, има завършено четвърто отделение, ала с лекота говори на езика на науката. Тя описва геометрията на атома и кристалната решетка на простото вещество, посочва тяхната пълтност и строеж, формулира закони за движението на автомните частици, има признати научни изобретения.

Четете още

Легендата Слава Севрюкова видя атома и коригира модела на Бор

Легендата Слава Севрюкова видя атома и коригира модела на Бор

Слава Севрюкова предрече съдбата на Симеон II
Слава Севрюкова предрече съдбата на Симеон II

Слава Севрюкова предрече съдбата на Симеон II

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама