Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14740538 www.bgdnes.bg

Билкарят Еньо Миланов за 24 юни, Еньовден: Откъснете си билка за здраве!

На 24 юни е Еньовден. Най-дългият ден от годината. Народните поверия твърдят, че срещу Еньовден билките са особено лековити.

В този ден било достатъчно да затвориш очи и откъснеш, която трева хванеш. Тя се връзвала с останалите набрани билки в китка, наречена "еньова китка", която можела да лекува болния от всяка болест, неспокойствие или магия.

Реклама

Това пише в книгата си Лилия Старева "Български обичаи и ритуали" от издателство "Труд".

Лечителят билкар Еньо Миланов направи класация за "България Днес" на билките по лековита сила по повод празника.

"Народните поверия твърдят, че призори срещу Еньовден е най-доброто време за бране на лековити растения. Тогава силата им е най-лечебна. От древни времена всички ние билкарите, излизаме на разсъмване да берем еньовче, здравец, риган и други цъфнали треви. От тях правим и венци за здраве, които закачаме в дома си. Ето моята класация на най-лековите билки, които можете и вие да си наберете на Еньовден, каза Миланов за "България Днес":

- Българска роза

На първо място сред билките слагам българската казанлъшка роза. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, особено при алергични състояния.

- Алое

За мен е второ по сила. Според световни учени то е на шесто място сред хилядите растения по лековитите си качества. Аз съм доказал, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак. В България го няма в диво състояние. Отглежда се в оранжерии.

  - Цариче

Действа кръвоспиращо, при диабет, за задръжка на плод, при хернии, за зарастване на рани.

Реклама

- Омайниче

Омайничето се ползва кръвоспиращо, като нервноуспокоително, добавка към имунната защита.

- Очиболец

Самото име насочва към очите. Но същата билка се казва и сърцебол, защото лекува и сърце. Виждаме връзката между очите и сърцето. Лекува разни нервни състояния. 

 - Ранилист

Засилва имунната защита, използваме го при виене на свят, подагра и жлъчни заболявания. Това, което не се знае е, че в последно време се го слагат и в продукти с отслабващо действие - за намаляване на излишните килограми при затлъстяване.

  - Невен

Мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен пък се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.

- Жълт кантарион

Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази нивата от градушка. Слага се в еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка.

- Чубрица

Баба Ванга казва: "Има чубрица, няма главоболие". Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле. Тя регулира кръвното, оправя храносмилането.

  - Здравец, кръвен здравец

Регулира кръвното, действа запичащо. Когато имаме подуване и задръжка на течности в корема, здравецът ги гони. Името му е здравец, защото от него зарастват рани.

Четете още

Билков еликсир за силна ерекция

Билков еликсир за силна ерекция

Чудото на акад. Хлебаров при разширени вени и хемороиди

Чудото на акад. Хлебаров при разширени вени и хемороиди

Реклама
Реклама
Реклама