Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15477593 www.bgdnes.bg

Спомените на Лили станаха бестселър

Не остана известен българин без мемоари

Михаил Белчев завърши книгата си за 80-ия си рожден ден, Недялко Йорданов създаде паноптикум на живота у нас за 65 години

Модата на новото време е да се пишат мемоари. Може да се каже, че не остана известен българин, който да не е събрал спомените си в книга.

Реклама

Преди броени дни излезе дългоочакваната мемоарна книга на Михаил Белчев. Тя е юбилейна и естрадният ветеран успя да я завърши в рекорден срок, в чест на 80-ия си рожден ден. В нея бардът спази обещанието си: да разкрие конкретиката за създаването на своите най-известни песни.

"Почти всяка моя песен има история. Защото какво е песен без драматургия", каза в интервю Белчев. Особено интересен е споменът му как с покойната му колежка Мария Нейкова получават голямата награда на "Златният Орфей" през 1969-а. Тогава за сефте е присъдено и парично възнаграждение към статуетката. От Концертна дирекция не осигуряват сценични тоалети на двамата млади изпълнители. Затова Мишо Белчев се принуждава да вземе назаем от Георги Минчев бял костюм, изпратен му като подарък от леля му в Белгия, а Мария, която наскоро се е омъжила, излиза пред микрофоните във вариетето на Слънчев бряг в булчинската си рокля.

В България, по наблюдения и на познавачи, и на фенове на мемоаристиката, в която години наред ключова информация за важни събития и известни личности продължава да е под ключ, отпечатаните спомени имат огромно значение. Но още по-голямо имат... неиздадените.

От няколко месеца например Андреа държи в напрежение любителите на фолка с изявленията си, че скоро на книжния пазар ще се появи нейната история. Сол и пипер в пикантерията добавя и това, че доскоро бившата любима на Кубрат Пулев не беше определила кой да запише разказите й и да оформи литературно мемоарите й. Самата певица обаче разкри един свой принцип, който, ако се замислим, е универсален. "Искам човекът, който запише спомените ми, да ме накара да плача така, както съм плакала, когато четох книгата на любимата ми актриса Невена Коканова", призна пред "България Днес" русата амбиция.

През последните 12 години обаче не само мемоарната книга на незабравимата Ирина от "Тютюн" повдигна завесата над житейските и творческите биографии на българските театри и на "седмото изкуство" на цяла плеяда именити БГ актьори. Тодор Колев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Коста Цонев, Стефан Данаилов, Катя Паскалева, Георги Калоянчев, Стойчо Мазгалов, Маргарита Пехливанова, вдовицата на без време отишлия си при автомобилна катастрофа край Божурище през 1974 г. актьор и певец Стефан Воронов...

От най-тежката артилерия на родната естрада с неизменен интерес се посрещат мемоарите на Лили Иванова. Наскоро примата издаде книга със спомени за своя път в музиката, превърнала се светкавично в бестселър. Но големите личности затова са големи, защото нито едно тяхно публично изказване, да не говорим цяла книга, не са предизвиквали голямо раздвижване в много широки кръгове на обществото. Първата официална биография на Лили, дело на музиковеда Марин Бончев, издадена още в средата на 70-те, предизвика спорове със задна дата след промените, тъй като се оказа, че нейният автор има отношение към изчезването на прословутия пръстен на Шаляпин, подарен на оперната прима Илка Попова лично от великия руски бас.

Реклама

Меломаните нямат търпение най-после да разгърнат и книгата със спомени на Йорданка Христова, която тази година също имаше юбилей - навърши наскоро 80 години. Пред българско списание за "звездни съдби" любимката на Фидел Кастро вече сподели в аванс как през 1964-та, в началото на кариерата си, е щяла да остане без глас.

В края на 2021 г. с бляскава премиера и концерт бе представена мемоарната книга на братя Аргирови "Гот е да сме двама".

Някои фрагменти от нея предизвикаха недоволството на тяхната най-близка приятелка и най-предано "групи" - плеймейтката Соня Васи. Тя изпрати послание до най-известните близнаци у нас, че никога не им е била "момиче за всичко", както излиза от техните спомени. Благовест и Светослав обаче така и не издадоха каква е истината за осуетения за щастие атентат срещу Соня Васи през април 1992 г. преди големия й концерт в Банкя. "За това питайте ДС, те са най-добре осведомени", посъветва изданието Благовест Аргиров.

На представянето на "Гот е да сме двама" заедно с популярния дует пя и колежката им Тони Димитрова. Тримата изпълниха новото парче "Срещу вятъра", а певицата довери тази година, че и тя скоро ще издаде спомените си. С това "връщане на лентата назад" българската Бони Тейлър се вреди на достойно място сред именитите си съграждани, обезсмъртили Бургас първо в творчеството си, а после и в своите мемоари. След изпълнителката на "Ах, морето" крак към мемоаристиката повлича и нейният откривател - бащата на "Тоника" Стефан Диомов, спомена маестрото в скорошно интервю. Безспорно връх на споменното начало са книгите на друга емблема на Бургас - Недялко Йорданов. От тях големият поет и драматург вече е издал няколко тома, които са истински паноптикум на българския културен и политически живот през изминалите 65 години.

От много висока камбанария са имали поглед върху ставащото в различни сфери на живота у нас и събратът по перо на автора на "Момчето, което говори с морето" - покойният шеф на СБП Любомир Левчев. Неговите мемоари "Убий българина" и "Ти си следващият" осветлиха истинските биографии на най-известните произведения у нас, а и на самите им автори.

Ръкавица на театъра и публицистиката за дълъг период от време хвърлиха и спомените на дългогодишния главен редактор на сп. "Театър" - покойния Юлиан Вучков. Водещият на култовото предаване "Размисли и страсти" не остана сам - бум предизвикаха и мемоарите на един от директорите на Народния театър Васил Димитров, оглавил най-елитната трупа в страната след 10 ноември, принудил се да уволни и пенсионира в рамките на "театралната реформа" едни от най-ярките звезди на театъра. В спомените на Димитров обаче е скрито и разковниче към последвалите конфликти в Народния, което хвърля светлина и върху месеците на "буря и натиск" покрай сериозното напрежение между водещия режисьор Александър Морфов и настоящия шеф на трупата Васил Василев.

Любителите на жанра "спомени" със сигурност не могат да забравят и скандала, гръмнал след публикуването на книгата на осиновената дъщеря на голямата поетеса Блага Димитрова - родената във Виетнам джаз певица Ханка (Ха), която от години живее в Париж. В мемоарите си за своята знаменита майка и живота в пълния с книги и приятели апартамент на Блага на столичната улица "Юрий Венелин" Ха обвини своя пастрок - съпруга на именитата писателка Йордан Василев, литературовед в БАН и пръв главен редактор на в. "Демокрация", в сексуално посегателство. Вдовецът на вицепрезидентката на Желю Желев се защити достойно в медиите, но публичният скандал подкопа здравето му и скоро след това той почина.

Четете още

Голям скандал! Лили се скара с племенницата си

Голям скандал! Лили се скара с племенницата си

Разграбиха билетите за Лили Иванова на морето

Разграбиха билетите за Лили Иванова на морето

Реклама
Реклама
Реклама