Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15494595 www.bgdnes.bg

На 79 години ИЗДЪХНА любимият художник на Лили Иванова

В последното си интервю Ставри Калинов разкри, че живее втори живот след катастрофа

Една тъжна новина обходи светкавично  българското културно пространство - кончината на Ставри Калинов. По думите на негови колеги 79-годишният художник е издъхнал след продължително боледуване. За големия живописец и майстор на малката пластика се знаеше, че е любимият художник на Лили Иванова. В последното си интервю пред "България Днес" той разказа как е паднал на колене пред примата и й подарил своя картина. А тя му казала, че "трябва да е много щастлив", защото "не комуникирала лично с художниците". Освен портрет на естрадната легенда Калинов претворява и образите на Васил Левски, Борис Христов, Николай Гяуров, Джон Атанасов...

Реклама

В края на 2021 г. роденият във Видин маестро довери, че е фен на здравословния начин на живот. На него се дължала и невероятната за възрастта му продуктивност. "Никога не съм пил, не съм пушил, на ден минавам често на бегом около 10 километра... И най-важното - никога не съм слушал мама и тате, не съм позволявал да бъда обезличаван от държава, училище и църква. Затова съм личност", заяви с гордост Калинов.

Единствено пред "България Днес" Ставри Калинов издаде и една от най-големите си тайни - че живее втори живот.

"Бях с мотора си, когато ме блъсна кола. А шофьорът избяга. Закарали са ме в безсъзнание във Военна болница. Тогава видях смъртта. Оперираха ме, извадиха ми много неща... Даже ме обрязаха. Имал съм много вътрешни кръвоизливи, кръвта навлизала навсякъде и съм щял да умра, ако не ме обрежат. Бог и хирургът, който ме оперира, ми спасиха живота", разказа Ставри Калинов. По думите му, след като го изписали от болницата, "станал друг човек". "Станах още по-щастлив и по-човечен. Затова не търся шофьора, който ме блъсна", сподели портретистът на великите българи.

Ставри Калинов довери още, че самата Людмила Живкова се възхищавала на творчеството му. "Тя дойде при мен, подаде си ръката и каза: "Калинов, каквото искаш, ми кажи". Но аз не й поисках нищо", спомни си той.

Не се разсърдил на съдбата маестрото дори когато бил брутално окраден. "Имам ателие в Кремиковци. Няколко декара, никой в света няма такова ателие. Заминавам във Видин за два дни, връщам се и... Всичко ограбено!", описа пладнешкия обир топ зографът. Но той решил дори да не надниква вътре. "Знаете ли какво направих? Останах вън, паднах на колене пред Бог и му благодарих, че ме дари на човечеството", изповяда пред изданието именитият живописец.

Редакцията изказва съболезнования на близките му!

Четете още

Почина големият художник Ставри Калинов

Почина големият художник Ставри Калинов

Ставри Калинов предава занаята

Ставри Калинов предава занаята

Реклама
Реклама
Реклама