Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15488754 www.bgdnes.bg

Почина големият художник Ставри Калинов

Почина големият скулптор и художник Ставри Калинов, съобщават от Съюза на българските художници.

Една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство издъхна на 78 години.

Реклама

Поклонението ще бъде на 16 септември (събота) от 12 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Роден е на 15 ноември 1944 във Видин. През 1964 г. завършва гимназия в родния си град и три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността „Скулптура“ в ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия). Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Приживе работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват у нас и в чужбина: Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала „Златна Месемврия“ и за литературната награда „Балканика 2006“. Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II. През 2006 година на входа на стария Несебър е издигната 10-метрова "Статуята на рибаря", превърнала се в символ на града.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България.

"България Днес" изказва съболезнования на близките му!

Реклама

Четете още

Ставри Калинов предава занаята

Ставри Калинов предава занаята

Ставри Калинов: Аз съм робот, COVID-19 не ме плаши
Ставри Калинов: Аз съм робот, COVID-19 не ме плаши

Ставри Калинов: Аз съм робот, COVID-19 не ме плаши

Реклама
Реклама
Реклама