Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15677598 www.bgdnes.bg

Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев се завърнаха в "Сатирата"

Гипсови лица на дванайсетте най-прочути комици ще красят фоайето

Той, Калата, Мутафова и Лолова, и Парцалев вечно ще крепят Сатирата, казва шефът на театъра Калин Сърменов

"Моята съученичка, известната скулпторка Кунка Димитрова, изработва в момента и маската на Парцалев. Тя е почти готова", каза за "България Днес" Калин Сърменов. С тези думи директорът на Сатирата още малко "открехна завесата", както бе обещал във фейсбук, над инициативата бюстове и маски на легендите на трупата да бъдат изложени в театъра. Засега са изработени гипсовите бюстове на Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. Тези минискулптури ще красят основната колона във фоайето на Сатирата, а откриването на "експозицията" е планирано за 10 октомври.

Реклама

"Няма скулптор, който да няма отношение към образите. Не прави изключение и Кунка Димитрова. Няма значение дали са в киното, или в трамвая... Тя е едно от най-сериозните имена в областта на съвременната скулптура. Кунка много пъти е идвала на представления. Тя е от моето поколение, а то познава тези артисти", поясни актьорът, превъплътил се в образа на Милото в "Стъклен дом".

Шефът на "Трупата на смешниците" добави, че инициативата всъщност е "много сериозен проект", по който двамата с ваятелката са работили дълго време. "Такива проекти не може да се осъществят от днес за утре", категоричен е Сърменов. Той подчертава, че художниците и скулпторите по принцип обичат да пресъздават образите на своите персонажи "във върхови моменти". "Не твърдя, че разпознаваемите образи на тези големи актьори са от техни разпознаваеми роли. А от моменти, в които тяхната емоционалност е била на преден план", уточни директорът на Сатирата. По думите му "това са награждавания, юбилеи...". "Маската на Калата например е "стопкадър" от една от неговите годишнини", разкри Калин Сърменов.

Милото сподели и колко на брой ще бъдат изработените от Кунка Димитрова маски и бюстове във фоайето на театъра. "С нея се разбрахме да бъдат 12. Кои точно звезди на Сатирата ще избере да пресъздаде Кунка, е нейно решение. Зависи изцяло от нея, защото е художествено-творчески процес. А и тези неща ние ги правим не от днес за утре, а за следващите сто години. Те трябва да носят и емоционалния отпечатък на човека, който ги прави", смята популярният актьор. Той не крие, че със скулпторката на няколко пъти са правили експозицията, докато в крайна сметка се получи вариантът, който "да я вълнува и удовлетвори".

Маските на колосите на българската комедия ще бъдат поставени на колоната във фоайето, а до тях ще бъде поставен бюстът на Алеко Константинов, подарен от Вежди Рашидов на театъра. "Това са актьорите, които символично държат театъра на ръце", обобщи Сърменов.

Четете още

Импресарио ОТРЯЗА Кичка Бодурова: Не искам да имам нищо общо с нея!

Импресарио ОТРЯЗА Кичка Бодурова: Не искам да имам нищо общо с нея!

Дъщерята на Стоянка Мутафова наема жена за домакинството

Дъщерята на Стоянка Мутафова наема жена за домакинството

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама