Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16051248 www.bgdnes.bg

Артистите вдигат бунт в Деня на будителите

Протестираме срещу смешните възнаграждения, казва шефът им Христо Мутафчиев

Артисти излизат на протест в Деня на будителите заради смешно ниските им според тях възнаграждения.

Реклама

"Протестът днес е организиран заради обидния бюджет за култура за 2023 година" - обяви пред "България Днес" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, и добави: "Подкрепям колегите, защото заплатите в бранша са унизително ниски. Надявам се да се преборим за по-висок бюджет през 2024 г."

Всъщност в протеста не участват само актьори, а и работници от галерии, библиотеки и музеи в цялата страна.

Протестът в Деня будителите е относно бюджета за българската култура през следващата година, който тепърва ще се приема, но няма да бъде по-различен от тазгодишния. За 2023 г. за култура бяха предвидени 0.4% от брутния вътрешен продукт, а самият бранш изкара около 6% от него. В протеста участват хората, които създават култура в България и искат да разберат къде отиват парите им.

"Според данни на НСИ културните институции са допринесли с 6% от брутния вътрешен продукт на страната за 2021 година", казва Мутафчиев и се възмущава, че предвидените 0,4% от бюджета е некоректно, неморално, цинично, престъпно и криминално".

Според актьора средствата за елементарна работа не стигат. Дори не става дума за заплати, а просто средства за реквизит, осветление и за наем на зали, твърди шефът на артистите.

На подобно мнение е и певецът Веселин Маринов.

Реклама

"Народът ни е беден, а държавата ни е слаба. Всичко, което намалява духовността и културния ни живот, работи за съсипването й" - категоричен е певецът.

"Откакто се помня, говорим, че образованието и културата са изключително важни и трябва да вървят ръка за ръка, защото инвестицията в тях е инвестиция в нацията, но нищо такова не се случва", каза и музикантът Калин Вельов.

Георги Мамалев е категоричен, че условията, при които работят актьорите в България, са непоносими.

"Хайде, ние старите доиграваме мача", смее се Мамалев. "Но е много ниско заплащането за младите в момента и те бягат от България."

Според Мамалев един млад артист, колкото и да е добър и кадърен, не може да се равнява по заплащане с негов връстник в която и да е друга област.

"Навремето се съревновавах с 3 хиляди души за едно място в НАТФИЗ. В момента са двеста души кандидати за едно място. Защо? Ще отида на протеста. Подкрепям го!" - категоричен е знаменитият актьор.

Реклама
Реклама
Реклама