Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16286826 www.bgdnes.bg

Легендарната певица Богдана Карадочева: Изкуственият интелект ще ни направи по-тъпи

Трябва регулация, машините да не надделяват, смятат актьори, певци, журналисти

Навлизането на изкуствения интелект в живота ни ще ни направи още по-тъпи, отколкото сме станали вече.

Реклама

В това бе категорична легендарната певица Богдана Карадочева пред "България Днес", помолена да коментира устремното нахлуване на последните технологии в живота ни.

Актьорът Башар Рахал допълва, че изкуственият интелект ще засегне много бизнеса в театъра и киното.

"Вече се пишат сценарии с изкуствен интелект и аз съм играл по тях - казва той. - Това ще засегне нашия бранш, разбира се. В някои моменти сценариите са много успешни дори", допълни актьорът.

Наскоро Илън Мъск обяви, че въвежда изкуствения интелект в своите социални мрежи. Това направиха и повечето големи компании.

Според Рахал човечеството малко си играе с огъня с въвеждането на изкуствен интелект във всички сфери на дейност. Иска да знаем какво точно правим и да не допускаме машините да надделеят. Засега според него не се налага да се преквалифицираме.

Реклама

"Нищо не може да замести човешкия ум и човешките възможности. Поне нищо познато досега. Все пак техномозъкът е измислен от човек. Той в момента е върхът на човешките възможности, но не знам доколко това е най-доброто за хората", коментира Рахал.

Башар се чуди как непрекъснато глобално се говори за безработица, а непрекъснато се намират заместители на човешкия труд и не се знае какви ще бъдат последствията.

"Имаше доста компании, които се обявиха против изкуствения интелект. Все някога ще се появят някакви регулации, но дали това няма да бъде твърде късно, не съм много сигурен", пита се актьорът.

Според него социалните мрежи отдалечават индивидите един от друг. Хората вече все по-трудно общуват помежду си и нямат презентационни умения.

"Затова сега се правят курсове за презентационни умения, създаваме си един затворен кръг, в който ние, хората, първо се отделяме един от друг, а после се опитваме да стигнем до другия. Това е нещо като водовъртеж", казва Рахал. Според Башо, ако някой чака да му предложат работа, няма да се получи. Изкуственият интелект ще направи нещата по много различен начин от това, което хората сме виждали досега.

Големият Енчо Керязов е категоричен, че никой не може да замени човека в изкуството.

"Какъвто и интелект да се създаде, той няма как да се намеси в изкуството", смята цирковият акробат. Той мисли, че по-скоро техномозъкът ще помогне на работата на актьорите като ефекти, осветление, движение на камери и всякаква допълнителна дейност.

"Нашето изкуство няма как да върви без хора. Изкуството е да те развълнува, да те разсмее, да те разплаче. Аз съм започнал като комик и това е най-трудното нещо на света - да разсмееш някого". Според Керязов новите технологии са добро нещо и трябва да се ползват по правилния начин.

"Никой не иска в ден днешен да вземе една лопата и да хвърля въглища в локомотива", казва той.

Петко Карамочев, собственик на "Индустрия", България, която се занимава с изкуствен интелект, е на мнение, че всичко вече е възможно да се направи с техномозък. Просто човек трябва да зададе правилните параметри на компютъра и да получи нещо наистина добро. Дали ще е песен на Азис, ама не точно, или речта на крал Чарлс, ама не точно. Всичко може да се получи, и то бързо, за около 5 минути.

Любимият на много момичета радио- и телевизионен водещ Димитър Павлов казва, че техномозъкът все още не е разработен достатъчно.

"Още сме в твърде ранна фаза, за да говорим за изкуствен интелект. Аз не мисля, че има нещо лошо той да ни помага. Разбира се, мисля, че трябва да има някакви регулации, защото никой не знае накъде може да отиде това нещо".

Както знаем, вече е възможно да се вземат няколко думи от гласа на някой водещ и да се направят чудовищни неща с него.

"То и с видеото е така - казва Митко. - Могат вече да направят видео само с теб и иди после да доказваш, че не си го направил", добавя той. За него нещата с техномозъка трябва законово да се изчистят, и то много бързо.

"Това докато стане в България, всеки може да ме ползва както си иска", смее се водещият. Според него в момента не може да се има доверие на никого, да не говорим за изкуствен интелект, който създава несъществуващи неща и реалности, но все пак водещият е оптимист.

"Това нещо може да ти вземе гласа, но не може да ти вземе креативността. Индивидуалността на човек няма как да бъде копирана", оптимистичен е Митко Павлов. Той смята, че фотографи, художници и дизайнери на първо време ще пострадат най-много от навлизането на техномозъка, защото е най-лесно манипулируема тяхната дейност.

"Просто вече няма нужда някакви инфлуенсъри да ти кажат какво да си сготвиш или да си купиш. Ползваш изкуствен интелект и това е. Ще умре дейността на тези хора много бързо."

Четете още

Богдана Карадочева: Брат ми е на небето, но е винаги с мен!

Богдана Карадочева: Брат ми е на небето, но е винаги с мен!

Богдана Карадочева разкри с кого се чува ВСЯКА НОЩ, много известен мъж е

Богдана Карадочева разкри с кого се чува ВСЯКА НОЩ, много известен мъж е

Реклама
Реклама
Реклама