Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16407158 www.bgdnes.bg

Хосе Карерас завърши своя концерт в София с пет биса (Фотогалерия)

С пет биса завърши концертът на Хосе Карерас и румънското сопрано Диана Цугуи в зала 1 на НДК, в София. Организатори са Fest Team и Софийска опера и балет.

Големият тенор представи творби на предимно италиански композитори – Елдо ди Ладзаро, Фурио Рендине, Александър Деревицки, Родолфо Фалво, Никола Валенте и Едуардо ди Капуа с прочутото "О, соле мио". От мюзикълите Карерас изпя ариите Some Enchanted Evening от "Южен Пасифик" на Ричард Роджърс/Оскар Хамърщейн, както и The Impossible Dream от "Човекът от Ламанша" на Мич Лей.

Реклама

Granada на Агустин Лара бе първият от петте биса, с който бе възнаградена изправената на крака публика. Концерът приключи с My Way на Франк Синатра.

Заслужени аплодисменти получи и Диана Цугуи, която пя музика от Росини, Гершуин, Делиб и Йохан Щраус. Соловите изпълнения на оркестъра на Софийската опера и балет – на Бизе, Шостакович и Щраус, също бяха изпратени с продължителни аплаузи.

Диригент на спектакъла в София бе Давид Хименес, а оркестърът – на Софийската опера и балет.

Карерас, който на 5 декември ще навърши 77 години, е един от "Тримата тенори" – признание, което споделя с покойния Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си Карерас записва повече от 50 пълни опери и 40 класически и популярни рецитала, особено любим е на публиката с партиите на Пучини и Верди.

"Много съм щастлив, че мога да се завърна при една от любимите си публики, при българските почитатели на музиката, където вече имах много незабравими изпълнения, които ще си припомним с пълна програма на 3 декември. Завръщането ми в София със сигурност ще бъде празник на музиката", каза артистът преди концерта.

Със забележителната си кариера, която продължава почти шест десетилетия, Карерас е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и е допринесъл с изявите си оперният жанр да придобие по-голяма масовост сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични върхове – той е музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона и лично открива Олимпиадата през 1992 г. Певецът преживява и огромен личен здравословен катарзис, побеждавайки левкемията, което описва в автобиографията си "Хосе Карерас, пеещ от душа". Създава фондация за борба със заболяването, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.

Снимки: Юлиян Савчев

Реклама
Реклама
Реклама