Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/17542798 www.bgdnes.bg

Илюзионистът Боби Шоу: Щяхме да обявим Астор за патриарх на магията

Грижи се за гроба му, близките му са в чужбина

"Аз се грижа за гроба на Астор. Това е дан към неговата памет. Приживе бяхме много близки. Част от магическия му реквизит е в моята къща." Това каза за "България Днес" известният илюзионист Борислав Борисов - Боби Шоу.

На 1 април Съюзът на илюзионистите е отбелязал празника си с невероятно шоу, в което са демонстрирали своите магически трикове топфокусниците на България - Шехеразада, Жокера, Джулиано, който е сред любимите ученици на покойния Астор. "Джулиано показа от сцената една кърпа от шоу от 70-те години с личните подписи на Мистър Сенко, Факира Мити, Орфи и други знаменити български магове", каза още Боби Шоу. Раритетът предстои да заеме почетно място в бъдещия Магически театър, който роденият в Луковит популярен фокусник се е амбицирал да създаде в София.

Реклама

"Предложих на Астор да го направим патриарх на българската магия и така да го наричаме", разказа още Боби Шоу. "И този огромен мъж се разплака от умиление. Астор носеше много чиста, детска душа. Бързо кипваше, можеше да ти се скара, но му минаваше светкавично и после питаше с усмивка и в гласа, и в погледа: "Успях ли да те ядосам? Успях ли?", спомня си именитият факир.

"Астор е погребан на парцела на най-заслужилите българи в Централните софийски гробища. Но вече две години мястото е празно. Когато отивам, задължително нося цветя, почиствам тревите, бурените, стремя се последният му дом да е добре оформен", доверява Боби Шоу.

По думите му напоследък е нямал пряк контакт с единствената наследница на Астор - дъщеря му Ари, която пое по стъпките на прочутия си баща. "Възнамерявахме наистина от тази година нашият Съюз да връчва награда на името на Астор, но следващата година ще се чества 50-годишнината от неговото създаване и преценихме, че обстановката ще бъде по-тържествена и подобаваща за паметта на нашия "патриарх на магията", смята по-младият колега и ученик на Астор. "Не сме говорили с дъщеря му Ари, но предполагам, че тя едва ли ще има нещо против тази награда да носи името на баща й. Тя е израз на огромното ни уважение към неговата памет и обезсмъртяване на неговото изкуство. Ако не даде съгласие, определено ще сбърка", убеден е Боби Шоу.

"България Днес" научи, че щерката на Астор е заминала за САЩ скоро след погребението му с двете си деца и много рядко се връща в родината.

България е №1 в света по брой фокусници на човек

Боби Шоу цитира и едно официално изследване, според което България е на първо място в света по брой илюзионисти на глава от населението.

"В огромен Китай, с милиардното му население, има 10 човека илюзионисти. А у нас, в страна със 7 милиона население, фокусниците са над 250", разкрива любимецът на Астор.

"Преди 10 ноември България бе в петицата на света и в тройката на Европа в цирковото изкуство", посочва още Боби Шоу.

Четете още

Статуята на Астор до приятеля му Тодор Колев

Статуята на Астор до приятеля му Тодор Колев

Астор се оплаквал,че не е добре напоследък

Астор се оплаквал,че не е добре напоследък

Реклама
Реклама
Реклама