Ути изобрети уред за 1000 баници

Творенията ми са от инженерни знания, завърших техникум за автоматизация на производството, казва кулинарят
"Изобретих революционен уред, който пече 1000 баници!" С тази новина се похвали любимият кулинар на България - Ути Бъчваров. Готвачът, който е и театровед по образование, празнува тази година 25-годишнина на своето предаване "Бързо, лесно, вкусно", но като малко дете и без грам отегчение и рутина продължава да се вълнува от вкусната храна и от всякакви причудливи тенджери, тигани и сачове за готвене.
Ути Бъчваров оживено разказа за своето технологично творение за печене на баница гигант, че наподобява огромен древен сач, какъвто са ползвали предците ни.
"Идеята ми е много проста. Баниците и въобще вкуснотиите, увити в кори, са си част не само от нашата, но и от балканската кухня", казва Ути Бъчваров и сякаш разказва приказка на дете, продължава: "И едно такова приспособление, което може да пече баници в застрашително големи размери, при това навън, трябва да бъде различно от фурна. И тогава, докато размишлявах по темата, ми хрумна да взаимствам гениалната идея от старите наши клинове, които се правят в Родопите, но не във фурна, а се пекат в тави или стари сачове на огнище."
Ути Бъчваров, който е потомък на актьора Стоян Бъчваров, на когото е кръстен театърът във Варна, разказва, че има инженерни знания, защото преди да завърши ВИТИЗ, учил в техникум за автоматизация на производството. "И така съчетавам всичките си любови - кулинария, технологични хрумки и творчество! И така се случват творенията ми - креативно измислени и конструктивно създадени от мен, защото съм голям специалист в техниката и в машинното чертаене, колкото и да не ти се вярва, че един театровед знае и умее такива неща!"
Ути Бъчваров не крие, че двете му дъщерички - близначките Ружа и Далия, които завършиха тази година първи клас, обичат да хапват всички блюда, които той готви за тях - било то баници, чорби или разни запечени месни ястия.
"Използвам специални кори, в които навивам плънките, но по-важното е, че приготвените на изобретението ми баници имат специфичния аромат на истинска скара, на ароматен огън и стават страхотно вкусни", вещо разказва кулинарят.
"Правил съм дори пататници на този гигантски уред, въобще - каквото се сетите! И на хората много им харесва всичко. Хапват си го и за още питат", през смях разказва Ути Бъчваров.
Кулинарят ще бъде в Луковит на 21 септември на традиционния им празник на луковото мляко. "Там, разбира се, ще направим и грамаданска баница, каквато хората си знаят и си искат", споделя още Ути.