Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/9298767 www.bgdnes.bg

Сашо Роман: Не се страхувам, но се пазя от вируса

Който има акъл, сега е времето да прави нови песни

Кой е той?

Един от най-емблематичните попфолк изпълнители у нас е Сашо Романа. Роден е под името Александър Първанов през 1954 г. в град Койнаре, Плевенско. Негов откривател е Слави Трифонов. Сашо Роман започва като тромпетист в "Ку-ку бенд" през 1994 година. Сред най-големите му хитове са "Мой Ангеле", "Дали съм жив" и "Ой, Сашко". Тази есен певецът навърши 66-годишна възраст. Вече има шестима внуци. Пред "България Днес" Сашо Романа разказа как живее в условията на пандемията от коронавирус.

- Бате Сашо, как ще се отрази затварянето на заведенията за изпълнителите като теб?

Реклама

- Никак не добре. Същото положение беше през пролетта, когато коронавирусът дойде за първи път в страната ни. Няма да има работа вече и не се знае за колко дълго. Няма какво друго да направим, освен да се надяваме всичко да отмине.

- Досега справяше ли се със ситуацията?

- В последните месеци се издържах благодарение на приятели. Има хора, които се интересуват как сме и помагат с каквото могат. Канеха ни за участия. Някои заведения бяха отворени до 11 часа вечерта, но вече и те затвориха. И без това капацитетът им беше малък. Освен това вече не можеха да смогнат и да заплащат хонорари. Цяла есен има страх у хората, не смеят да излизат както преди и да се забавляват.

- Ти лично как се предпазваш от заразата?

- Нищо специално не правя. Засега няма заразени в моето семейство, опазваме се. Изпълняваме всички нареждания, които казват по телевизията. Пълна хигиена, туй ти, онуй ти.

- Казват, че ракията помага.

- Не употребявам никакъв алкохол. Когато излизам из града да пазарувам, задължително нося маска. Все пак такива са и изискванията.

- Одобряваш ли "зелените коридори" за магазини?

- Не. Не ги приемам. Не е редно така да се делят хората по възрасти. Но щом държавата е преценила, съобразяваме се. Държавата е стабилна, всичко ще се оправи. Догодина ще има и нови избори. Каквото дойде, такова. Ние нищо не можем да направим.

Реклама

- Плаши ли те коронавирусът?

- Няма от какво да се страхувам. Аз съм такъв човек, че каквото дойде, го приемам. Има една приказка: "Каквото за всички хора, такова и за гол Хасан".

- Кога ще приключи всичко това според теб?

- Ще трябва да изчакаме. Вирусът ще продължи поне до 2021 или 2022 година. Всички българи трябва да го минат този вирус. След това ще се оправят нещата.

- Какво ни очаква?

- Следващата година ще бъде много тежка за българите, най-вече от финансова гледна точка. Лошо е, че много хора сега остават без работа. Дано да няма гладуващи.

- Певците ще гладуват ли?

- Сега е моментът изпълнителите да правят нови песни. По време на пандемията няма работа и участия. Който има акъл, нека да създава нови творения. Хората имат нужда от забавление, когато си стоят цяла зима затворени вкъщи.

- Мислиш ли да напишеш една песен за коронавируса?

- Хич няма да го спомена тоя вирус и в песни даже! Дано да го забравим колкото се може по-бързо.

Реклама
Реклама
Реклама