Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10257692 www.bgdnes.bg

Големите гаври във футбола

"Обаждането" на Суарес напомни "мустака" на Гошо Петков, Фаулър шмърка кокаин, Газа свири на флейта

Подигравките със съперника, фенове, бивши шефове и треньори отдавна са неизменна част от футболния форклор. През годините играчите измислят какви ли не начини да постигнат личното си отмъщение. Последният такъв случай е с прокудения от "Барселона" Луис Суарес, който дочака момента да натрие носа на треньора на каталунците Роналд Куман. Уругваецът вкара един от головете при победата на новия си тим "Атлетико" с 2:0 над "Барса" и направи жест, имитиращ разговор по телефона. Именно с обаждане по GSM Куман е казал на Суарес, че няма намерение да разчита на него. Нападателят отрича необичайната му радост да е насочена към Куман, но едва ли някой му е повярвал.

Реклама

Неговият жест напомни за този на вратаря Георги Петков. Той бе натирен от Тодор Батков от "Левски", но навери начинат да му отмъсти сладко. Петков пази като тигър за "Славия" в мач срещу бившия си отбор пред препълнения "Герена", който се канеше да празнува титла. Вместо това "белите" стигнаха до равенство и купата отиде в "Лудогорец", а след мача Гошо сложи показалец на горната си устна, имитирайки мустака на собственика на "сините" Батков, който по-рано го набедил за продажник.

Едно от най-култовите празнувания на гол е това на нападателя на "Ливърпул" Роби Фаулър през 90-те години. След попадението му в дербито с "Евертън" любимецът на "червените" фенове имитира шмъркане на кокаин на аутлинията. Преди това в "синята" част на града се носят упорити слухове, че Фаулър използва наркотици. "Няма начин да съжалявам! - казва Фаулър години по-късно. - Феновете на "Евертън" ме побъркваха, затова го направих. Не ми пукаше. Получих възможност да им го върна за всичките обиди."

Друг играч на "Ливърпул" също остава в историята с уникално празнуване на гол. Преди гостуване на "Барселона" в Шампионската лига Крейг Белами и Джон Арне Рийзе се сбиват на лагера, като първият налага със стик за голф норвежеца в стаята му, защото отказал да пее на караокето на футболистите. По ирония на съдбата и двамата вкарват гол в мача, а Белами в необичайната си радост имитира удар със стик за голф. Това не се харесва особено на Рийзе, който приема жестът за крайно неуважителен. "Беше жалко. Беше глупост от най-високо ниво - пиянско и хулиганско поведениеФ, признава по-късно Белами в книгата си.

Любимецът на англичаните Пол Гаскойн също на няколко пъти предизвиква скандали, но и доставя голям кеф на своте фенове. През 1998 г. По време на дерби "Рейнджърс" - "Селтик" Газа се прави, че свири на флейта, веднага след като е вкарал гол на "келтите". Това е знакът на лоялните към Британската империя, каквито са феновете на "сините", за разлика от тези на противника. Това действие на Гаскойн причинява масови безредици в Глазгоу сред мача, тъй като католическата част на града с фенове на "Селтик" не успяват да преглътнат лесно тази обида.

Ето`О се прави на старец

Реклама

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето`O успя да унижи безкрупулен тип като Жозе Моруньо. Двамата работят заедно при втория период на Специалния в Лондон, когато португалецът се усъмнява във възрастта на нападателя. По документи Ето'O е на 33 години, но според Жозе това е доста съмнително.

Ето'O преглътва обидата и чака своя момент - вкарва важен гол за "Челси" и в радостта си се прегърбва, имитирайки старец. По-късно той повтаря упражнението и след попадение за Камерун.

"Днес съм на 33 години и това, че един глупак ме нарече старец не означава, че вие трябва да му вярвате. А и може би сте забелязали, че старецът се справи по-добре от младите", коментира Ето'O. Все пак по-късно нападателят каза, че с Моуриньо остават приятели.

Четворката на Стоичков

Христо Стоичков завинаги остава в сърцето на феновете на ЦСКА не само заради головете си, но и заради подигрвките си с вечния съперник "Левски". Той отбелязва четири гола на "сините" при знаменитата победа с 5:0 през 1989 г. и максимално вбесява левскарите, след като в следващото дерби излиза с фланелка с №4. "Това никога няма да ми го простят", казва Камата години по-късно, но не съжалява за постъпката си.

Стоичков остава и във фолклора на голямото испанско дерби "Барселона" - "Реал". При една от победите в Ел Класико Камата имитира пушене на пура, каквото е характерно за тогавшния шеф на кралския клуб.

Каранга реже глави

Бившият нападател на ЦСКА Фернандо Каранга предизвика огромен скандал, след като в няколко мача направи жест с ръка пред гърлото си, имитирайки рязане на глави. Това доведе до огромно недоволство и в крайна сметка бразилецът бе наказан след една от постъпките си. Любопитното е, че по-късно на световното първенство бразилската звезда Неймар празнува головете си по същия начин, но това се прие нормално и не получи никакво наказание.

Голямата изцепка на Каранга дойде след поредната победа над "Левски" в дербито. Тогава той празнува с изкуствен пенис, върху който бе закачен шал на "сините".

Реклама
Реклама
Реклама