Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10274207 www.bgdnes.bg

Легендата Спиро Дебърски: Промяната във футбола почва от държавата

Промяната във футбола ни трябва да дойде от най-висше държавно ниво. Това смята легендарният бивш национал Спиро Дебърски. През декември той ще навърши 88 години, но продължава да следи случващото се в най-популярния спорт у нас.

Нямам преки впечатления от битката за президент на БФС. Бербатов е добро момче, говори хубаво, но не мога да се наемам с прогнози кой ще спечели конгреса. Промяна със сигурност трябва да има. Който и да дойде обаче, промяната трябва да е на по-генерално ниво. Държавната политика за футбола трябва да се промени из основи", коментира Дебърски пред "България Днес".


За националния тим на България лявото крило има 24 мача и 8 гола. Най-паметен е хеттрикът му срещу Турция при победа с 4:1 през 1965 г. Дебърски е разочарован от играта на националния тим срещу Литва в събота.
"Дори не мога да виня Ясен Петров и треньорите, защото това са футболистите, с които разполагат. От години всичко е занемарено. За какви класирания изобщо се говореше, не мога да разбера. Литва с 9 поредни загуби и те бие категорично", недоволен е Дебърски.
"Националният отбор играе без никакъв хъс и без желание. Един училищен мач в гимназията ще има повече настроение. Димитър Илиев изпълни толкова слаба дузпа, че вратарят дори да се беше метнал в другия ъгъл, имаше време да стане, да се върне и пак да я улови топката. Даже не ми се коментира, само се ядосвам. Няма никакво значение дали ще бием Северна Ирландия във вторник. Но и не виждам как ще стане. Техните футболисти играят все в Англия, а нашите къде играят? Аз половината от състава не съм ги чувал. "Левски", ЦСКА и десеткратният шампион "Лудогорец", като не могат да дадат национали, откъде да ги вземем?", пита Дебърски.
За състава на "Локомотив" (Сф) той играе в продължение на 12 години, в които записва 276 мача с 84 гола в "А" група. Става шампион на България през 1964 година.
"Следя мачовете на "Локомотив" (Сф), въпреки че вече не съм много добре със зрението. Отборът има много нови футболисти и е нужно време да се сработят."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама