Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10871897 www.bgdnes.bg

Алберт Попов: Целя се по-високо в слалома

"Целя се в по-високо класиране на слалома в сряда", обнадежден заяви алпиецът ни Алберт Попов, който зае 17-о място в гигантския слалом при мъжете на зимната олимпиада в Пекин вчера.

Българинът бе 27-и след първото спускане и направи страхотен втори манш, в който даде седмо време. В коронната си дисциплина слалом той ще гони българския рекорд в алпийските ски на олимпийски игри, който е шестото място на Петър Попангелов от слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984. В Сараево именно Попангелов досега държеше и най-доброто представяне на българин в гигантски слалом на олимпиада - 21-во място.

Реклама

Златото в дисциплината бе за доминатора в гигантския слалом през този сезон в Световната купа Марко Одермат от Швейцария, който триумфира с общо време от 2.09,35 минути. Втори на 0,19 сек. зад него се нареди словенецът Жан Кранец, който бе най-бърз във второто спускане и си спечели шест позиции спрямо първия. Бронзът остана за действащия световен шампион Матьо Февр, който завърши на 1,34 сек. зад Одермат.

"Във втория манш ми беше много по-лесно, защото стартирах от първите - коментира Попов. - Така имаш възможност да избереш своята линия, своя път, по начина, по който си разгледал трасето. По принцип това ми е карането, но с толкова заден номер в първия манш е наистина трудно да се покаже. Тогава нещата не са толкова под твоя контрол."

Преди старта на олимпиадата самият Попангелов коментира пред "България Днес", че шансовете на наследника му в слалома са доста добри.

"Със сигурност мога да постигна още по-добро класиране. Именно затова обърнахме повече внимание на слалома, защото смятам, че там имам голям шанс и не искам да го изпускам. Искам да съм максимално концентриран и уверен. Пистата за слалом е доста лесна, имаме доста по-тежки трасета в Световната купа, но това не прави състезанието по-леко. Даже бих казал, че ще бъде по-трудно, защото разликите ще бъдат много малки. Скоростта е много висока, защото пистата е сравнително равна и се опитваш да вземеш максимума от всеки завой, да задържаш скоростта през цялото време. Точно при тези условия се правят повече грешки и затова състезанието ще бъде доста трудно. Пожелавам си късмет и да бъда от тези, на които ще им се получи", каза още Попов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама