Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12675728 www.bgdnes.bg

Йомов гори поне година заради допинга

Националът Георги Йомов няма да играе професионален футбол поне за период от една година. Вчера се чакаше решение на УЕФА за случая с крилото на ЦСКА, който бе хванат с допинг след мача с Македония на стадион "Гьорче Петров" в Лигата на конференциите, но до редакционното приключване на броя официално становище нямаше. Според списъка в Националния антидопингов център веществото е дехидрохлорметилтестостерон, което е анаболен стероид, производен на метилтестостерон. Въпросното съединение има анаболни и андрогенни свойства, възстановява мускулната маса и повишава издръжливостта на тялото. Очакванията бяха Йомов да бъде наказан за минимум една година, а максималната санкция при подобни случаи е четири години. Самият футболист твърди, че се е доверил на фитнес инструктор, който му е дал забраненото вещество с цел по-бързо възстановяване.

От ЦСКА нямат нищо общо със случая, но въпреки това наеха авторитетна швейцарска адвокатска кантора, която да защитава Йомов. Надеждите на клуба бяха наказанието да бъде намалено на 6 месеца, но шансовете това да се случи са минимални.

Реклама

Така кариерата на Йомов е поставена под сериозен въпрос. Докато тече наказанието, футболистът няма право да тренира с нито един отбор, а може единствено да поддържа самостоятелно форма. Неговият договор с ЦСКА е до следващото лято и крилото едва ли отново ще облече червената фланелка. Възможно е и контрактът да бъде преждевременно прекратен от клуба.

Преди да бъде хванат с допинг, Йомов се забърка и в друг скандал. Тогава след разправия на Околовръстното шосе в София футболистът и брат му бяха бити. На помощ се притича баща им Цецко, който стреля и рани двамата нападатели. Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи извод, че Йомов-старши е извършил престъплението, но е действал след нараняване на синовете му и има личен мотив. Първоначално Георги Йомов твърдеше, че изобщо не е присъствал на мястото на инцидента, но по-късно твърденията му бяха опровергани. В крайна сметка бащата бе пуснат под гаранция срещу 15 000 лева.

25-годишният футболист пристигна в ЦСКА от "Славия" като свободен агент преди 2 години. Йомов е юноша на "Левски" и е внук на един от най-популярните нападатели на "сините" в миналото - Тодор Барзов. Младият играч се маха от "Герена" отново след скандал и оттогава е сред най-мразените футболисти от феновете на "Левски".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама