Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12865288 www.bgdnes.bg

Вдъхновени от Стоичков, "лъвовете" бият Германия

ФИФА нареди паметната победа на България над Германия на световното в САЩ през 1994 г. сред един от стоте най-велики мача в историята на турнира.

На пръв поглед това, че България победи защитаващия световната си титла Германия на четвъртфиналите на световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г., се счита за един от най-шокиращите моменти в историята на турнирите.

Реклама

За тези, които обръщат голямо внимание на стореното от вдъхновените от Христо Стоичков българи в Щатите, победата на кипящия "Джайънтс Стейдиъм" в Ню Джърси се квалифицира като подходящо постижение за талантлив отбор с уличен характер.

Не че мисията на "лъвовете" САЩ започна благоприятно. България беше победена с 3:0 от Нигерия в първия мач в Далас, удължавайки чакането на страната за първа победа на световното. Тя ще дойде в 18-ия мач на такъв форум срещу Гърция в Чикаго. Неудържимият централен нападател Стоичков си припомни колективното обещание да "вкара добър гол на гърците" и България надлежно спечели с 4:0.

Прогресът към осминафиналите беше подпечатан още в Далас, където България спечели с 2:0 над аржентинския отбор, паднал духом поради отсъствието на наказания Диего Марадона. На осминафиналите България се реваншира за поражение от Мексико на същия етап осем години по-рано, надделявайки с дузпи в Ню Джърси.

Междувременно Германия, шампион от Италия '90, не беше убедителна по пътя към последните осем, но като цяло се очакваше да достигне върха си в края на турнира. Андреас Мьолер удари греда от дистанция, като Руди Фьолер беше в засада, когато реализира при рикошета, докато Германия заплашваше да поеме контрол. Мьолер заплати за собствената си грешка в 75-ата минута, хвърляйки отчаян поглед към небето, след като не успя да спре Стоичков.

Датата на мача - 10 юли, съвпадна с рождения ден на дъщерята на Стоичков. Тя помоли баща си в телефонен разговор 24 часа по-рано да вкара гол, за да отбележи празника й. Той си спомни за този разговор, докато залагаше топката за изпълнението на фаул и надлежно нанасяше удара над стената с шест играча пред вратаря Бодо Илгнер.

Обратът беше пълен три минути по-късно. Лечков се стрелна пред Томас Хаслер, за да посрещне центрирането на Златко Янков с невероятен удар с глава, който прободе Илгнер до десния му стълб. Германия беше елиминирана от световно първенство преди финала за първи път от 1978 г.

България от своя страна загуби минимално от Италия на полуфиналите. Но отборът, оглавяван от Стоичков, остава запечатан в българската футболна легенда след вълнуващото сваляне на кралските особи на световното първенство.

Реклама
Реклама
Реклама