Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13548537 www.bgdnes.bg

Златното момиче Мадлен Радуканова: Отлагането на олимпиадата бе за добро

Отлагането на олимпийските игри в Токио с една година е било в полза на златните медалистки от ансамбъла. Това сподели една от тях - Мадлен Радуканова, пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

"Към края на 2020-а, когато разбрахме, че олимпийските игри ще са през 2021-ва, се мотивирахме - казва грацията. - Осъзнахме, че това явно се е случило с причина, тъй като ние доста се забавихме с нашата подготовка за 2020-а. Имахме няколко пречки, спънки. Заради тях не успяхме да се подготвим много добре. Състезанията наближаваха, а ние не се чувствахме готови. И съответно отмениха всеки един турнир. Накрая осъзнахме, че това е било в наша полза. С тази година допълнително успяхме да се подготвим по най-добрия начин и да спечелим." 

Реклама

За Радуканова датата 8 август 2021 г.- спечелването на олимпийския медал - ще остане най-специална в живота й. Заедно с отбора отпразнували годишнината през 2022-ра.

"Имахме две събирания. Първото беше с треньорския щаб, с г-жа Илиана Раева, Весела Димитрова, Михаела Маевска и всички хора, замесени в спечелването на нашия олимпийски медал. Разбира се, и момичетата от отбора. След това вечерта бяхме с нашите близки, приятелите ни, част от семействата ни. Успяхме да го отпразнуваме подобаващо. Аз го чувствах като рожден ден. Толкова емоции имаше и толкова развълнувана бях. Този път нямаше сълзи. Имаше постоянно гледане на всички клипчета. Успяхме да преживеем тази емоция отново", разкри Мадлен.

Самата Радуканова влиза в залата на 5 години покрай по-голямата си сестра, която също е тренирала.

"Помня първото ми по-голямо състезание, което беше в Белгия. Бях на 8-9 годинки. Станах първа и на стълбичката имаше супер много подаръци. Мислех си как ще ги сваля и ще ги занеса вкъщи. Така може би се запалих. Успях да спечеля и се мотивирах да печеля постоянно", споделя грацията.

Тя е имала няколко трудни момента, в които са й минавали мисли да се откаже.

"Може би последните години от моята спортна кариера ми натежаха - откровена е Радуканова. - След световното в София 2018-а малко се разклатиха нещата, но момичетата от отбора и моите близки успяха да ме мотивират отново. Не че съм си мислила някога наистина да се откажа, защото няма как. Знам, че имаме цел и ще предам още четири момичета. Просто в един тежък момент ти минават всякакви мисли през главата. 2020-а също беше доста тежка година за нашия отбор. Нямахме абсолютно нито едно състезание. Налагаше се само да тренираме. Бяхме по лагери по един месец извън дома - във Варна, на Белмекен. Тези моменти са ми били най-тежки."

През 2018-а мислите за отказване идват след световното първенство в София. Тогава ансамбълът печели бронз в многобоя и злато на пет обръча.

"Със сигурност не преди това или по време на световното. Тези емоции са наистина нещо уникално и може би единственото нещо, което ми липсва от спорта. Този адреналин и състезанията. След това настъпиха някои трудности в отбора с г-жа Весела Димитрова и може би тежките моменти и взимането на решенията. Но наблягам, че никога не съм била наистина с тази мисъл да се откажа със сигурност. Просто са минавали такива мисли в моменти, в които е било по-тежко и по-трудно. Никога не съм пропускала тренировка. Случвало се е да изляза от залата за 10-15 минути в ярост, когато се е случило нещо. Но винаги съм се връщала. Дали Симона е идвала да ме връща, или аз сама. Никога не съм пропускала нито ден от тренировъчния процес", заявява Мадлен.

Реклама
Реклама
Реклама