Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/14690107 www.bgdnes.bg

Зрее нов СКАНДАЛ в кану-каяка

Николай Бухалов: Олимпия Душева се яви се на едно състезание, стана 4-а

Нов олимпийски скандал се задава в българския кану-каяк, този път заради състезателката Олимпия Душева, която не намери място в националния отбор за Европейските игри в Краков, започващи след седмица.

За този факт майката на Олимпия - Огняна Душева, бронзов медалист от игрите в Сеул през 1988 г., сезира лично новия министър на младежта и спорта Димитър Илиев с официално писмо, научи "България Днес". В документа се твърди, че от родната федерация по гребния спорт умишлено спират развитието на Олимпия. Лишават я от финансиране за подготовка и не изпълняват задълженията по договор да й осигурят участие и екипировка за Международните състезания, след като на национални класификации тя е показала резултати по-добри от тези за златен медал на последното световно първенство в Канада 2022. Огняна Душева сама финансирала подготовката и екипировката на дъщеря си, включително лодка и гребло.

Реклама

"С това целенасочено и неправомерно решение Олимпия Душева да не участва на Европейските игри 2023 БФКК искат умишлено да не й дадат право да има международни изяви през 2023 г., за да я изключат от финансирането по програмата за Олимпийските игри и да не й позволят да се подготви за спечелването на квота за ОИ "Париж 24", на Европейското първенство и Световната купа, които са през 2024 преди Олимпийските игри", пише в писмото до министър Илиев. При положение че Олимпия не участва в Краков, то майка й ще настоява да й бъдат възстановени парите, инвестирани до момента, за да ги реинвестира в олимпийска подготовка и участия в квалификации.

От родната федерация по кану-каяк показват документ, според който Олимпия Душева през тази година е участвала на едно-единствено състезание, на което се е класирала на четвърто място, а то не й дава право на старт на Европейските игри. Селекцията е проведена в Сегед, като първа е Йоана Георгиев, втора остава Александра Михалишвили, а трета - Памела Иванова. 

Председателят на БФКК и единствен наш спортист с две титли от една олимпиада Николай Бухалов обяснява пред "България Днес": "Олимпия се е явила на едно състезание и е четвърта на дистанция 500 м. Знаем, че по едно време се подготвяше при майка си в Германия, където тя е треньор, но къде е сега, не знаем. Уж тренирала на Панчарево, но на състезания не се явява. Никой в ръководството няма нищо лично срещу Олимпия, все пак с майка й сме били и съотборници. Огняна много добре знае, защото е минала по този път, че резултати трябва да се показват във всяко едно състезание, за да заслужиш мястото си в националния отбор".

От БФКК изпратиха до редакцията на "България Днес" и пълна справка с участията и класиранията на Олимпия Душева от 2016 г., когато се е състезавала при девойките, до днес.

Преди олимпиадата в Токио скандал стана и със Станилия Стаменова, която твърдеше, че й е отказана подготовка, която иска да води сама. Случаят стигна до тогавашния спортен министър Красен Кралев, който осигури лично финансиране за Стаменова от ММС, но на най-високия форум тя записа едва 25-о място.

Четете още

Звездата в кануто Станилия Стаменова: Искам нормален живот!

Звездата в кануто Станилия Стаменова: Искам нормален живот!

Кристиян Душев гребе сам за Токио

Кристиян Душев гребе сам за Токио

Бронзовата олимпийска медалистка Огняна Душева:
Виждах трупове по улиците във Филипините

Бронзовата олимпийска медалистка Огняна Душева: Виждах трупове по улиците във Филипините

Ваня Гешева: Да не търсим нов Бухалов!

Ваня Гешева: Да не търсим нов Бухалов!

Реклама
Реклама
Реклама