Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15224475 www.bgdnes.bg

Сълзи и весели спомени изпратиха Атанас Голомеев

Петко Маринов: Тук, на стадион "Васил Левски" се скарахме и сдобрихме

Със сълзи, но и със спомени от весели моменти заедно изпрати в последния му път баскетболната общност вчера Атанас Голомеев по време на поклонението на Националния стадион "Васил Левски".

Реклама

Голомеев си отиде на 12 август на 76-годишна възраст след битка с рака. И остана една от най-значимите фигури в българския, а и в европейския баскетбол.

"Бяхме големи приятели, на лагерите с националния отбор дълго време деляхме една стая - припомни си друга легендарна фигура - Петко Маринов. - В тежки моменти, когато най-малко очакваш, Змея ще изтърси някоя шега и веднага ще свали напрежението.

Тук, на този стадион, се сещам и за една случка: По време на тренировка нещо се скарахме, не помня за какво. И треньорът Иван Колев от Ботевград ни наказа да тичаме 20 обиколки. Тръгнахме ние, две-три обиколки тичаме и не си говорим, нали сме скарани. На четвъртата той каза: Абе, Пеца, я да идем да се наплискаме с вода, все едно сме се изпотили и сме пробягали повече. Веднага сръднята ни мина и пак си бяхме приятели. Иван Колев като видя, че всичко е отминало помежду ни, също ни прости и дума не обели за тичането на останалите обиколки".

В клубната си кариера Голомеев има осем титли на България е четири купи на страната. През 2016 г. бе приет в Залата на славата, а същата година получи и орден "Стара планина".

Президентът на родната баскетболна централа и също легенда на този спорт Георги Глушков също си спомни за характера на Голомеев. "Когато ме извикаха в националния отбор, той ме взе в неговата стая да ме учи, да ми разказва. Винаги се е борил за победата, винаги откровен и честен. Пример за подражание", каза Глушков.

"Мислех, че е безсмъртен, като Шотландския боец... За жалост се оказа, че не е - през сълзи признава легендата на "Левски" Георги Младенов. - 16 години бях под неговото крило, много ми е помагал, също и на всички млади играчи. Някак си си отива забравен, за което сме виновни както ние, баскетболните хора, така и журналистите, че не пишете за него."

Четете още

ТЪЖНА ВЕСТ! Почина легендарният ни баскетболист Атанас Голомеев

ТЪЖНА ВЕСТ! Почина легендарният ни баскетболист Атанас Голомеев

Голомеев критикува
Голомеев критикува

Голомеев критикува

Реклама
Реклама
Реклама