Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/15518985 www.bgdnes.bg

Кикбоксьорът Михаил Велчовски: Искам да съм като Тайсън!

Кой е той

Кикбоксьорът Михаил Велчовски е топ атракцията на всяка бойна галавечер. Врачанинът изповядва агресивен стил с непрекъснато търсене на нокаут. Боецът се завръща на ринга днес за шоуто Senshi 18, където ще се бие с испанеца Аюб Бенадия. Велчовски сподели в пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" какъв е източникът на неговата неизчерпаема енергия и защо не е станал борец.

- Михаил, имате изключително атрактивен и агресивен стил. Как го изградихте?

Реклама

- Винаги съм готов за здрава битка. Искам да покажа най-доброто от себе си. Излизам за победа във всеки мач. Няма значение кой стои срещу мен.

- През тази година заменихте друг боец само с ден предизвестие на една от галавечерите на Senshi. Как се решихте на това?

- Бях на тренировка сутринта и един от организаторите каза, че иска да говори с мен. Обясни ми, че Теодор Христов има контузия и как стоят нещата. Казаха да си помисля дали искам да го заменя. По време на тренировката размишлявах. След това им казах, че ще взема решение с моя треньор. Да ми дадат още малко време. Съгласиха се. Звъннах на моя треньор и решихме да изляза да се бия. Беше нещо ново за мен, а аз обичам предизвикателствата. След половин час отидох на кантар.

- Нямахте ли притеснения да излезете без подготовка за този съперник?

- В дните преди боя бях на двуразови много тежки тренировки. Малко бях претренирал. Но реших, че ще изляза и три рунда няма да спирам атаките. Така и направих.

- Бихте ли се бил отново с този съперник, защото вие загубихте в равностоен мач?

Реклама

- Играхме в по-горната категория на 77 кг. Аз съм на 75. Той ми беше много тежък. Бих искал пак да играя с него, когато кача в горната или той свали в моята.

- След това получихте нова покана за Senshi. В този мач бяхте много по-подготвен.

- Да, бяхме разучили противника. Знаех слабите и силните му страни. Преди няколко месеца той имаше мач с Наката. Там му видяхме слабите страни и наблегнахме на тях. Работих и върху моите слабости. Мачът се получи добре.

- Сега ви предстои нов мач на Senshi. Какво знаете за новия ви съперник?

- Той е сериозен, с добра статистика. Агресивен е като мен. Само атакува. Ще бъде много силен мач. Гледали сме го. Има слаби страни, но няма да ги издавам.

- Като цяла тази година е много натоварена за вас. Това ще ви е шести мач.

- И то в рамките на шест месеца. Досега съм правил най-много два мача в годината. По един в началото и в края. Сега е много натоварено. Искам да изпробвам докъде ми стигат възможностите. Дано това, че нямам почивка, не ми изиграе лоша шега. Много тренирам на максимум. Надявам се да няма контузии, претренираност или умора. Искам да се изкачвам нагоре.

- Имате ли план за развитието ви? Може ли да заминете за чужбина?

- Нямам възможност да си позволя да отида на този етап. Засега тук ще опитам каквото мога да направя. Живот и здраве, може би ще отида и в чужбина на следващ етап.

- Кога започнахте с бойните спортове?

- Още от пети клас в спортното училище исках да тренирам бокс. Но там нямаше. Имаше само борба и джудо от бойните спортове. Избрах борба. Тренирах до 12-и клас. Не бях лош борец. Имам отличия и там, но не тренирах с такова желание. След 12-и клас вече минах към кикбокса. Започнах с него през 2016 година.

- В борбата бяхте ли близо до националния отбор? Имате медали от държавни първенства.

- Не съм бил в националния отбор. Тренирал съм с тях, но не съм бил част от него. На държавните първенства съм стигал до финал, но малко не ми е достигало да взема шампионската титла.

- Защо не ви беше интересно?

- Защото се записах насила. Исках да стана боец. Затова нямах голямо желание да тренирам борба. Сега в кикбокса имам огромна мотивация.

- Как попаднахте в кикбокса?

- Една вечер си стоях в нас и дойде брат ми. Показа ми клип от тренировка. Двама са застанали с гума и се бият от близка дистанция. Решихме да видим как протичат тренировките. Отидохме и ни хареса. Така започнахме. Стойката ми в началото беше като борец. Опитвахме да я променим, да я вдигнем по-изправена. Първото ми състезание беше на татами, а не на ринг. Направих две победи и на финала ме дисквалифицираха, защото бия тежки удари. Оттам решихме с моя треньор, че ще се бия само на ринг.

- Там как се получаваха нещата?

- В аматьорския кикбокс имам четири шампионски титли. Не съм печелил много, защото гледам постоянно да пресирам и атакувам, а се гледат повече точките. Така ми взимаха срещите. В професионалния е друго - агресия, мощ, силни удари, кой иска повече победата. Правилникът е друг.

- Почти веднага правите и ММА мач.

- Да, имам една победа. Галавечерта беше във Враца. Бях тренирал кикбокс 7-8 месеца. Реших да се пусна. Спечелих с нокаут. След това се концентрирах в кикбокса. Засега не мисля да минавам към ММА.

- Вашето голямо избухване беше на една галавечер в Сливен. Играхте срещу Константин Михайлов, който беше фаворит, а вие го нокаутирахте.

- Познавам Константин, много добър и агресивен боец е. Казах си, че няма какво да губя. Качвам се на ринга и търся победата. Така тръгна мачът. Не бих казал, че успехът ми повдигна самочувствието за в бъдеще. Ниско ми е може би. Мисля, че когато има голямо самочувствие, идва и отпускането. Започваш да си мислиш, че си много добър, че си велик. Така идва моментът, когато падаш рязко и се пречупваш. Надявам се да нямам много голямо самочувствие в бъдеще. Когато се качиш на ринга, трябва да вярваш в себе си и собствените си възможности. Извън въжетата трябва да си нормален човек.

- Малко хора знаят, че вашата мощ идва от едно специално място, където сте работили. Ще разкриете ли повече за него?

- Известно време бях работник в гората. Там се изискваше много сила и издържливост. На ден товариш 15-20 кубика дърва. След това трябва да ги разтовариш. В 06,00 отиваме на работа, свършваме в 18,00 и аз от 19,00 съм на тренировка. Така протичаше всеки един мой ден. Умората надделяваше, но желанието да спечелиш и целта в живота не ти дават почивка.

- Как имахте сила за тренировки?

- Направо отивах и влизах в залата. Не загрявах, защото от работа съм директно там след един душ. Слагам ръкавиците и започвам. Цял ден съм загрявал. Когато имах състезания, намалявах работата. Там стават много контузии. Като цяло беше интересно. Тази година не ходя на работа, защото имам мач след мач. Няма как. Когато имам повече свободно време, отивам. В гората се каляваш, калява се духът. Силата идва оттам. Ти постоянно си в напрежение на мускула.

- Имате ли любим боец, чийто стил да следвате?

- Единственият ми идол е боксьор. Това е Майк Тайсън. От него се вдъхновявам. Гледам много неща от него - ранно ставане, ранни тренировки.

- С толкова мачове тази година чувствате ли се като професионален боец в доходите?

- По принцип е малко трудно. Това, което изкарам от мачовете, го влагам в мен. Не ходя по дискотеки, почивки. Всички пари са само за подготовка. Има и някои хора, които ми помагат малко или много. Благодарен съм им.

- Какви са плановете ви до края на годината след Senshi?

- Може би ще имам още един-два мача. Ще мисля след "Сенши". Засега нямам конкретна дата и съперник. Вече не ми се играе срещу българи. Вече е време да се изправям само срещу чужденци.

Четете още

Кикбоксьорът Богдан Шумаров: Треньорът ме събуди с два шамара

Кикбоксьорът Богдан Шумаров: Треньорът ме събуди с два шамара

Военноморски тюлен от Афганистан и Ирак пази Лео Меси и семейството му

Военноморски тюлен от Афганистан и Ирак пази Лео Меси и семейството му

Световният шампион по самбо Румен Димитров: Спях в колата и печелех медали!

Световният шампион по самбо Румен Димитров: Спях в колата и печелех медали!

ММА боецът Руси Минев-Рамбо: 
Работя от седми клас

ММА боецът Руси Минев-Рамбо: Работя от седми клас

Реклама
Реклама
Реклама