Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16753524 www.bgdnes.bg

Везенков е Спортист №1 на България

За втора поредна година Александър Везенков стана Спортист №1 на България. Баскетболната ни звезда спечели приза в сериозната конкуренция на тенис звездата ни Григор Димитров, който остана на втора позиция.

Саша закономерно спечели вота на спортните журналисти, след като през 2023 година игра финал в Евролигата с "Олимпиакос", а след това направи трансфер в НБА, където се присъедини към "Сакраменто Кингс".

Реклама

"Искам да благодаря на всички журналисти, които гласуваха за мен, както и на хората, които ме подкрепиха. Спортист на годината е едно голямо признание, една сбъдната мечта, която ме кара да работя още по-здраво, за да да оправдая всички тези очаквания на хората, които вярват в мен. Искам да благодаря на моето семейство, винаги са до мен в най-тежките, в най-хубавите моменти. 2023 г. за мен беше една уникална година с много успехи, с много титли, в личен аспект и се надявам 2024 да е още по-успешна и най-вече с много здраве и късмет. Искам да честитя на всички спортисти, които попаднаха в 10-ката, много здраве, късмет, много успехи през новата година. Нека да бъде много успешна за българския спорт", сподели Везенков. "Искам да кажа максимата каква е. Труд, търпение, любов към близки и към баскетбола. Тази награда е прекрасна, но също и задължаваща", добави първият българин в НБА Георги Глушков.

Европейският и световен шампион по плуване за юноши Петър Мицин грабна бронзовата статуетка в класацията за Спортист на годината. За най-добър треньор у нас пък бе определен именно наставникът на плувеца - Николай Вакареев.

Отбор №1 за 2023 година стана националният тим за жени по шахмат в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева. Те станаха европейски шампионки отборно.

В подножието на топ 3 на най-добрите ни спортисти се нареди скиорът Алберт Попов, който записа престижни класирания през изминалата година в стартовете за Световната купа.

"Изпращаме една много силна година за българския спорт. Пожелавам на спортистите здраве, защото другото се постига с труд и мечти", заяви Алберт Попов.

Християн Стоянов спечели наградата за Спортист номер 1 в категорията за спортист с увреждания, след като през изминалата година стана световен шампион в леката атлетика на 1500 метра.

Ето и челната десетка:

1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Петър Мицин (плуване)

4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

5. Карлос Насар (вдигане на тежести)

6. Нургюл Салимова (шахмат)

7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

8. Йоана Илиева (фехтовка)

9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

10. Александър Николов (волейбол)

Четете още

В Австралия обявиха: Гришо е Кралят на обрата

В Австралия обявиха: Гришо е Кралят на обрата

Александър Везенков: Отказах се от всичко заради НБА!

Александър Везенков: Отказах се от всичко заради НБА!

Реклама
Реклама
Реклама