Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/16923034 www.bgdnes.bg

ММА боецът Станой Табаков-Кобрата: Счупиха ми носа с тръба

Станой Табаков - Кобрата отново ще се бие в България на голямото шоу BKFC през март. Атрактивният състезател се запалва по ММА покрай Благой Иванов - Багата. Години по-късно отива при него в САЩ като спаринг партньор. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" Табаков разкри защо имаше толкова голяма пауза в кариерата му.

- Г-н Табаков, вие сте един от пионерите в ММА в България. Завръщате се на BKFC през март. Какво се случи с вас през последните години?- Заминах за Америка да се състезавам с моя приятел Благой Иванов. Доста време тренирах в Лас Вегас. След това взех семейството при мен и се преместих в Калифорния. Там спортувах и работех. Имах свой бизнес.

Реклама

- Как взехте решение да се завърнете в един спорт, който набира популярност?

- Много го следя в интернет и по медиите. За мен този спорт е зрелищен, защото е близък с уличните битки. Участват повече бивши бойци от "Белатор", UFC и други вериги, които са вече над 35 години. Все едно влизаш там да се довършиш накрая, защото всичко приключва още в първия рунд. В много редки случай има втори и трети.

- Бившият ви съотборник в бойното самбо Росен Димитров оглави предишната галавечер. Той победи Тодор Желяков, а публиката полудя. Това ли беше ключовият момент за вас да се решите?

- Това допринесе да ми покаже, че в този спорт няма възраст. Както се казва, мъжът е силен от 40 до 50 г., ако не спира да спортува. Аз също съм много силен човек физически в момент. Издръжлив съм също. С победата Росен показа, че може, защото ние с него сме един набор. Кубрат Пулев също е мой набор. Той излиза и 12 рунда издържа. В супер форма е. Важно е да имаш силен дух и да вярваш в себе си.

- Върнахте ли се отново в онези години, в които живеехте с бойните спортове?

- Точно така! Адреналинът ме връща все едно съм на 20. Чувствам се жив. Отделно това ми дава мотивация да се изправя. Допреди година и половина имах трудни моменти. Те ми се отразиха психически тежко. Преживях го и затова се мотивирах да се върна в спорта. Да мога да оцелея и да продължа напред. Да не правя глупости.

Реклама

- Това ли е и причината да се върнете в България?

- Единствената причина да се върна в България са двете ми деца. Разведох се преди година. Бившата ми жена се прибра в България с тях. В такъв случай аз нямам работа в Америка. Имам всички документи в САЩ, имам бизнес, имам американски паспорт. Но децата ми са по-важни. Затова съм тук, за да съм до тях. Лиспва ми Америка, защото почти 10 години живея там. Много подредена държава, много красива. Много ми даде. Пътувам често дотам. Деля времето между двата континента.

- Как и защо решихте да заминете за Америка? Имахте успешна спортна кариера тук.

- Моите треньори и мениджърът ми в Лас Вегас също съжаляват, че съм спрял да се състезавам. Бях достигнал топформа в полутежка категория 93 кг. Заминах за Америка, защото Благой Иванов ми изпрати покана за виза като спаринг партньор. Да му помагам за подготовката. Тогава беше подписал договора с "Белатор". След това ми предложиха договор да се състезавам в Световните бойни серии, където после и Благой отиде. Дадоха ми работна виза, зелена карта.

- Защо нямахте мачове в Световните бойни серии?

- Последно имах договор с WSOF. Веригата, в която Благой беше взел пояса. Мениджърът ми не можа да си свърши работата, както трябва. Тъкмо подписах договора и трябваше да се бия в полутежка категория, но мачът пропадна. Противникът се контузи и срещата беше анулирана. Не можах да се бия. В договора пишеше, че мога да се състезавам само в тяхната верига. Две години бях вързан и само тренирах, без да участвам другаде. Реално така ми приключи кариерата там. Нямах мачове много дълго време. Разходите в Америка са големи. Там животът е много скъп. След като взех жена ми и сина ми - тогава имах едно дете, - нямаше как да ги издържам само със спорт. Бях принуден да започна да работя и пак да тренирам. Затова се отказах.

- Колко е трудно това съвместяване на работата и тренировките?

- Ако си сам, не е трудно. Повечето спортисти в Америка работят и тренират. Но когато имаш семейство, е различно. Ако нямаш подкрепа от другия човек да спортуваш, да не се отказваш, няма как да стане. В един момент избираш спорта или семейството и работата. Избираш второто. Няма как. Преди много съжалявах, защото бях стигнал топниво в полутежка категория. Побеждавах доста американски бойци и в тежка на спаринги. Тогава съжалявах. Сега вече, като гледам какви прекрасни деца имам, не съжалявам. Те са на първо място в живота ми и са моята гордост. Сега ще се върна, но в друг вид спорт, по-агресивен. На мен ми се отдават тези улични битки.

- Сравнявали са ви с Хорхе Масвидал, който се калява в Маями в уличните битки. Колко близо е BKFC до тях?

- Доближава се на 95%. В BKFC най-важно е да имаш два-три тежки удара, с които мачът приключва веднага. Трябва да нямаш страх, да имаш сърце. Повечето хора, които играха на предната галавечер в София, ги беше страх да се ударят. Пазеха се. Точно това трябва да се отработи в залите със силови партньори и добър треньор. Нужно е и да се намеси спортен психолог, ако се притесняваш да се сбиеш. Да няма страх, защото ти си като уличен боец. Това беше минусът, който видях тук.

- Какъв е балансът ви в уличните боеве?

- Не мога да кажа дали имам загуби. Веднъж ме удариха с тръба в носа. Паднах, станах и нищо. Оттам ми е белегът. Не можаха да ме набият и трябваше с тръба да ме ударят в главата (смее се).

- Мислили ли сте за продължение на кариерата в този спорт след това?

- Да, мисля върху това. Да продължа само напред и да не се отказвам. Дори да загубя, човек трябва да вярва в себе си и да продължи. Не мисля, че ще бъде само първият мач в тази верига. Искам да стигна до края, до пояс. Тази верига е много тежка. Организират и мачове в Америка. Имам паспорт, което е още по-голям плюс за мен.

- ММА затворена страница ли е за вас?

- Не. Очаквам предложение. Може би ще бъде след тази гала. Някъде лятото. На полутежка - на 93 кг.

- Идвате от борбата. Как започнахте с нея?

- Като дете винаги защитавах по слабите. Когато ставаше бой, скачах да помогна на по-слабия и се сбивах. Родителите ми мислеха, че ще стана много агресивен и ще тръгна по лош път. Решиха да ме изпратят в спортното училище на ЦСКА. Много обичах да се боря и ме записа борба свободен стил. Имам доста медали в различните възрасти. След това завърших и изкарах спортната рота в Пловдив. Започнах да работя, защото нямах много възможности. Спрях с борбата. Работих 5-6 години, но продължавах да тренирам. Запознах се с Благой Иванов в залата. Той ме покани да тренирам с него бойно самбо. Запали ме по бойните спортове.

- Имате сребърен медал на световното първенство в Узбекистан през 2010-а.

- На финала загубих от руснак, който има шест световни титли. Водех в резултата. Той беше 135 кг, а аз 105. Не знаех много добре правилника все още. Разчитах на взривната ми сила и тежките удари и на хвърлянията в борбата. Направих му много голяма аркада на веждата. При размяната на тежките удари той с килограмите ме избутваше и аз отстъпвах в зоната назад. Наказаха ме четири пъти поред и ме дисквалифицираха на финала. Така изгубих. Можех да го победя, въпреки че от шест месеца тренирах бойно самбо.

- Как се насочихте към ММА? Първият ви мач беше срещу Камен Георгиев.

- Той е добър боец. Тогава направих грешка, че не бях толкова добре подготвен технически за този мач. Камен е по-опитен от мен. Веднага се хвърлих да играя срещу него. Това ми беше първи мач, а на него 20-и. Изненада ме с маваши. Поех го, паднах, станах, но те спряха мача. Така завърши срещата. После така се случи, че дръпнах повече от него. Преди да замина, тренирах и бокс при Боби Бояджиев и Мартин Кръстев. Бях единственият боец, който тренираше бокс.

Четете още

Дакота Дичева подписа с мениджъра на Конър Макгрегър

Дакота Дичева подписа с мениджъра на Конър Макгрегър

ММА боецът Георги Валентинов: Жена ме разплака, не е Златка

ММА боецът Георги Валентинов: Жена ме разплака, не е Златка

Реклама
Реклама
Реклама