Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/17568503 www.bgdnes.bg

Европейски шампион в щангите изгоря с допинг

Щангистът Дейвид Фишеров е дал положителна допинг проба. Пробата на състезаващия се за България австриец е била взета още през март миналата година. Случаят не e бил разгласен, тъй като са се чакали резултатите от "Б" пробата, която също е била положителна.

Европейският шампион от 2022 г. в категория до 102 кг е дал положителна проба на 10 март 2023 г. за веществото тренболон (анаболен стероид). То се съдържа в медикамент, прилаган външно във ветиринарната медицина. В случая Фишеров го е използвал върху коляното си.

Реклама

Състезателните права на Фишеров са спрени от 31 март 2023 година (пробата е взета на 10 март същата година). В момента щангистът, който се състезава в категория до 102 килограма, очаква да научи своето наказание. То най-вероятно ще бъде за 4 години. От Българската федерация по вдигане на тежести обявиха, че все още нямат официално потвърждение за срока на санкцията.

25-годишният Дейвид Фишеров е роден в Австрия. През 2020 г. взе българско гражданство и се състезава за нашата страна.

През 2022-а стана европейски шампион в категория до 102 килограма на шампионата в Тирана. Още преди да стане се разбере за неговата допинг проба беше ясно, че той няма да може да участва на олимпийските игри в Париж това лято. Фишеров няма нужния брой състезания. Миналата година пропусна световното в Рияд заради автомобилна катастрофа. Преди това не участва и на европейското в Ереван, без да се дава обяснение.

Четете още

Треньорът на щангистите Иван Иванов: Писна ми!

Треньорът на щангистите Иван Иванов: Писна ми!

Щангистът Дейвид Фишеров: Харесвам шопската салата

Щангистът Дейвид Фишеров: Харесвам шопската салата

Реклама
Реклама