Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1761859 www.bgdnes.bg

Мафия плаши заради черното тото

"Кучето си лае, керванът си върви. Никой не си мърда пръста, за да разследва манипулираните мачове от тото мафията в нашето първенство", каза пред "България Днес" Николай Димитров, треньор на юношите в "Локомотив" (София) .
Той бе бит от мутри по време на мач със "Спортист" (Своге), защото проваляше залозите им през миналия сезон.
Български треньори са били заплашвани жестоко от тото мафията, за да спрат да говорят за уговорени мачове. Това научи "България Днес" от хора, свързани с младежкия футбол у нас. По обясними причини те държат да останат анонимни. Мачовете на младежките формации най-често са обект на тото мафията. Към тях няма медиен интерес и подкупите излизат много по-евтино.
Прегрешението на бития наставник Николай Димитров е, че отборът му щял да спечели мач, нагласен да завърши наравно. При резултат 3:3 съдията Адриян Петров свири дузпа за "Локомотив".
Наказателният удар е реализиран и биячите нападат Димитров. Реферът прекратява двубоя. Това е и целта на мутрите, защото при среща, която не завършва, залозите се възстановяват.
"Не искам да се връщам към този случай. Не вярвам, че престъпниците ще бъдат разкрити", откровен е Димитров.
След тази история президентът на "Локомотив" (София) Николай Гигов гони девет човека от юношеската формация. Има съмнения, че те са участвали в схема за уговаряне на мачове.
В големи неприятности се забърка и Мартин Дойчев, треньор в школата на "Видима" (Раковски) и сега силно съжалява за това.
"Миналия сезон изгоних четирима от моя отбор заради черно тото - заявява Дойчев през есента на миналата година. - Преди мача ни с "Любимец" ми се обадиха и казаха, че е наредено да паднем с 2:3. Разбрах кои са намесени в уговорката. Извадих ги от отбора, но мачът не започна веднага. Дойдоха някакви хора от "Любимец", дойде полиция... Бях много изненадан от случващото се. Мачът започна с 40 минути закъснение. Ние бихме с 5:0, а не паднахме с 2:3, както уж трябваше да стане."
По-късно Дойчев променя показанията си. За това, че се отказва от първоначалната си позиция, е санкциониран от БФС.
Вчера "България Днес" отново го потърси, за да изясни какво точно се случва. "Много ви благодаря за интереса, но няма да коментирам", беше единственото, което каза Дойчев.
БФС се опитва да намали максимално броя на манипулираните мачове. Футболната централа откри длъжност офицер по почтеността, която ще се заеме от Димитър Христов. Той тайно ще ходи на мачове, за които има съмнения, че ще бъдат манипулирани. Освен това Христов ще се среща с футболисти в групите до 17 и 19 години. Офицерът по почтеността ще ги обучава на почтеност, ще им казва към кого да се обърнат при опит за пробив. Освен това Христов ще информира младите играчи какви са последствията от черното тото. Идеята е Христов да не се набива на очи на мачовете при юношите и при мъжете и да остане незабелязан на стадиона. Офицерът няма да дава телевизионни интервюта, за да не стане разпознаваем.
БФС ще открие и денонощен телефон на доверието. На него 24 часа в денонощието всеки, който има сериозна информация за уреден мач, може да я сподели анонимно. Футболният съюз ще направи и специална платформа на сайта си, чрез която също може да се подаде сигнал. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама