Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/17651824 www.bgdnes.bg

Нургюл Салимова имаше 2 пъти спечелена позиция, но загуби от индийка в Торонто

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се провежда в канадския град Торонто.

Загубата, която дойде след 88 хода и близо 6 ч игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на 2 пъти, но в цайтнота направи серия от слаби ходове, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи неочакван обрат.

Реклама

По този начин след 10 кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната 8-а позиция, предава БТА.

Салимова, която допусна поражение от Вайшали и в първата партия помежду им в третия кръг, потърси реванш от индийката и в началото изглеждаше, че има отлични изгледи да го постигне.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-рия ход българката игра Nh3, който в конкретната позиция бе доста пасивен ход.

Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да създаде много сериозен хаос в защитната игра на Вайшали.

Решението на Салимова доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна нова неточност, като игра ...Ke7. В този момент Салимова намери много силен ход - 42. Кh2, което изглеждаше, че прави победата и сигурна.

Реклама

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа по-здрави нерви.

Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките предстои почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на надпреварата в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в турнира ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла при дамите.

Реклама
Реклама
Реклама