Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1768374 www.bgdnes.bg

Селекционерът на Македония Чедомир Яневски: Искам да играем заедно на световно

- Г-н Яневски, учудихте цяла Европа с  победата над Дания с 3:0. Ние не успяхме, но вие го направихте. Как я постигнахте?
- Благодаря много. Изиграхме много силно първо полувреме. Мисля, че напълно заслужено победихме датчаните. Това е може би най-доброто представяне в историята на Македония. Датчаните играха с всичките си звезди, само Никлас Бендтнер го нямаше.- На какво се дължи възходът на македонския футбол напоследък, наскоро победихте и Сърбия в световните квалификации?
- Опитваме се постоянно да се подобряваме. Ще видим на края на квалификациите колко точки ще съберем. 
- България е в една група с Дания. Предстои ни решаващ мач в Копенхаген. Има ли рецепта за победа над "червения динамит"?
-  Те са на много високо европейско ниво, играят техничен футбол. Не играят с дълги пасове и имат играчи, които винаги могат да решат мача. Всеки треньор трябва да си направи така стратегията, че да неутрализираш силните им страни. Обичат да владеят топката, да играят офанзивно. Играят просто в защита.
- Гледахте ли мача на България срещу Дания?
- Успяхме доста добре да ги проучим. Много внимателно гледах мача срещу България. Имахме доста информации и материали за тях. Познавам доста играчи още докато бях треньор в Белгия. Като Ериксен, Фишер, Зиблинг, който играеше в "Брюж". Гледахме ги и на европейското първенство, както и мачовете срещу Италия и Чехия. 
- Мечтае ли вече Македония за световното?
- Никой не ни е поставял за цел да сме първи или втори в групата. Никой не ни притиска. По-скоро целта е отборът ни да се бори за класиране след 4 години. Още след тегленето на жребия стана ясно, че много трудно може да се класираме. Ние сме в много тежка група - със Сърбия, Хърватия, Шотландия, Белгия. Целта ни е да направим един солиден тим. Искаме да направим микс от таланти и по-опитни играчи. Имаме изкусни футболисти като Пандев, Грънчаров, Тасевски, както и по-млади момчета, които имат голямо бъдеще. Вече имаме идея как трябва да играем. Сменихме и системата от предишните квалификации. Вече играем модерно, със система 4-2-3-1, която прелива в 4-3-3. Засега успяваме. Един ден ще отидем на световно. Дано се срещнем с България на мондиал. Това е възможно, защо не? 
- Споменахте Бобан Грънчаров. Той играе в българския "Ботев", какво мислите за качествата му?
- Знам, разбира се. Познавам го още от Белгия, когато играеше в "Гент". Имам много добра представа за качествата му. Освен, че е добър футболист, той е качествен и като човек. Това е много важно. Бобан помага много и на младите ни играчи, подава им ръка. 
- Другата българска връзка е Дарко Тасевски, той е любимец на феновете на "Левски".
- И това го знам. Дарко е добро момче. Освен това се ожени за българка. Хубаво е, че имаме интелигентни футболисти. 
- Следите ли българското първенство?
- Доколкото мога. За съжаление нямаме възможност да го гледаме по телевизията. Но знам, че имате доста добри отбори като ЦСКА, "Левски", "Славия", сега и "Ботев" прави силен отбор. Иначе познавам всички македонски треньори, които са били в България. Като се почне от Гьоко Хаджиевски, който беше в ЦСКА. Македонските футболисти, които са играли в България, също много ми разказват. 
- Вие сте приятел с Гьоре Йовановски, който наскоро беше треньор на ЦСКА. Защо той не успя в България?
- С Гьоре сме много близки. Още едно време играехме заедно. Той е много коректен човек и треньор, разбираме се отлично и си помагаме. Не мога да кажа защо не успя в ЦСКА, просто не съм компетентен. Но мога да кажа, че е голям професионалист. Той пръв в Македония въведе модерни методи за трениорвки. Докато той работеше в Македония беше един от най-добрите треньори. 
- В ЦСКА играеше и Бобан Бабунски,    който сега е селекционер на младежките ви национали. Какво е мнението ви за неговата работа?
- С него също съм играл заедно. Той сега е мой колега и работим много добре в националните отбори. Разбираме се перфектно, добър специалист е.
- Кога за последно сте идвали в България?
- От 25 години не съм идвал. Знам, че всичко доста се е променило. Както разбира се и в Македония. Моят град Скопие също е съвсем различен. Но знам, че имате хубави плажове и хотели. Вече рекламират България дори и в Белгия, доста туристи идват у вас. А това е много добре. Скоро се надявам и аз да посетя страната ви. 
- В България имаме проблем с расизма, дори наказаха националния отбор да играе пред празни трибуни срещу Малта. В Македония какво е положението?
- Чух за наказанието ви. В Македония нямаме подобен проблем, за щастие. За съжаление расизъм има в цяла Европа. Истинските фенове не са расисти. Когато отидеш на стадиона не трябва да се държиш като на театър или на кино, но трябва да подкрепяш отбора по нормален начин. Расизмът не е донесъл нищо добро на спорта. За мен футболистите са добри или слаби, без значение от цвета на кожата им и националността им. 
- В България стават все повече уредените мачове, като се започне още от юношеските групи. Как се предпазвате от уговорените срещи?
- За съжаление корупция има по целия свят. Това е ужасно вредно за футбола като цяло. Ние треньорите няма какво да направим. Работа на Европол е да разбие тези банди. Постоянно се чува за уговорени мачове, дори и при нас. Във футбола трябва да се играе за победа, ужасно е да излезнеш на терена за да загубиш.
- Какво е мнението ви за българския футбол?
- Гледал съм предимно националния ви отбор. В клубните ви тимове има прекалено много чужденци, което не е добре. Виждам, че се опитвате да подобрите нивото на футбола, разбрах че планирате да строите и нови стадиони. Сега "Левски" също има сериозни планове за арената си. Инфраструктурата във футбола е много важна, оттам започва всичко. Трябва повече да се инвестира в базите. В бившите югославски републики това също е проблем. Младите играчи трябва да се учат на футбол на добри терени, ако искат някога да направят нещо голямо. И при вас и при нас има таланти, но трябва да се работи правилно с тях. Треньорите да са амбициозни и добре платени за да могат да направят силни футболисти. 
- Познавате ли българския национален селекционер Любослав Пенев?
- Лично не го познавам. Но го помня като футболист, беше голям нападател. В националния ви отбор играеше перфектно с Балъков и Стоичков. Той е голямо име в българския футбол. Пенев познава добре футболистите си, характерите им. Това ще му помогне да направи силен национален отбор. Знам, че сега и Христо Стоичков е треньор в "Литекс". Той е истинска легенда, всички помним мачовете му за "Барселона". Чух, че много добре работи с младите играчи. Те имат огромен респект от него и няма как да не го слушат. 
- Харесвате ли най-добрия ни футболист Димитър Бербатов?
- Разбира се, той е доказана звезда. Много добър стрелец, беше важен футболист  във всичките отбори, в които играеше. Но той е към края на кариерата си, а и вече се отказа от националния ви отбор. Можеше още да ви помогне.    
- В македонската преса го нарекоха Митко Македончето, вие споделяте ли подобно твърдение?
- Хаха, видях го това. Не е сериозно, не съм съгласен. Митко не е македонче.   
   

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама