Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1770487 www.bgdnes.bg

Борбата вън от олимпиадата

Един от основополагащите спортове на олимпийските игри - борбата, беше изваден от програмата на най-големия спортен форум. Това се случи след заседание на Изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет (МОК). 15 висши спортни шефове предпочетоха да махнат борбата вместо сочения за фаворит модерен петобой. Решението влиза в сила от олимпийските игри през 2020 г.
Борбата има минимален шанс да се завърне. За целта ще трябва да се пребори с конкуренцията на още седем спорта. Това са бейзбол/софтбол, карате, скуош, ролери, спортно катерене, уейкбординг и ушу. Изпълнителният борд на МОК ще се събере през май, за да оцени кои от въпросните спортове да бъдат номинирани. Окончателното решение ще бъде взето на генералната асамблея на организацията през септември в Буенос Айрес (Арж).
Борбата раздава общо 18 комплекта олимпийски медали, а на най-големия спортен форум право на участие получават 344 състезатели.
За последно бейзболът и софтболът бяха изключени от програмата на олимпийските игри. На тяхно място бяха включени голфът и ръгбито.
Според официалното становище на БОК при избора на борбата са взети предвид три дузини критерии. Сред тях са телевизионен рейтинг, продажба на билети, антидопингова политика и популярност.
Шефовете на Международната федерация по борба (ФИЛА) са били шокирани. Те научили новината по време на сбирка на изпълнителното бюро в Пукет (Тайл).
България има общо 67 медала (16 златни) в борбата от олимпийски игри, което я прави най-успешния спорт у нас.
"Изненадан съм - беше първата реакция на президента на федерацията и олимпийски шампион от Атланта '96 Валентин Йорданов пред "България Днес". - Още не съм запознат с подробностите. Не вярвам да се стигне до най-лошия възможен завършек. Неочаквано е, защото не е имало индикации, че могат да ни извадят. Преди две олимпиади искаха да вадят класическия стил, но нищо повече. В международната федерация членуват 170-180 държави, така че ще се защитаваме."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама