Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1786954 www.bgdnes.bg

Афганистанецът Файсал Шаесте от "Етър": Загубих близките си във войната

Файсал Шаесте е роден на 21 юни 1991 година в Афганистан. Израснал е в размирната столица Кабул. Още като юноша заиграва в холандския "Твенте", където е капитан на отбора. Избиран е за най-прогресиращ млад играч в клуба. През лятото на 2010 г. е привлечен в елитния "Херенвеен" с двегодишен договор. След това атакуващият полузащитник прекарва известно време във втородивизионния ФК "Осс", преди да се озове в "Етър". Има мачове за юношеския национален тим на Холандия, тъй като вече притежава и холандско гражданство. 

- Файсал, как се чувствате в България?
- Първите ми впечатления от вашата страна са много добри. Животът е много по-различен от този в Холандия, откъдето идвам. Аз обаче се радвам да бъда тук.
- Защо приехте оферта от отбор, който се намира на последно място в класирането?
- Още съм млад и за мен най-важното е да играя редовно футбол. Сигурен съм, че престоят ми в България ще ми помогне да стана по-добър. Треньорът Сердар Даят ми вдъхна достатъчно увереност. Ще помогна на отбора да запази мястото си в елитната дивизия.
- Как премина лагерът в Турция?
- Подготовката беше добра, особено що се касае до това да се опознаем със съотборниците. Има много нови играчи. Не знам защо толкова много футболисти са си отишли през тази зима, но настроението в отбора в момента е на ниво.
- Ще успеете ли да се обиграете?
- В началото това ще отнеме време. Трудно се прави отбор с нови играчи. Все пак по време на лагера успяхме да се сплотим бързо. Футболистите работим един за друг, което е комплимент за треньора.
- Кой е най-добрият ви приятел в отбора?
- Нямам най-добър. В добри отношения съм с всички, но контактувам повече с тези, които дойдоха от други страни.
- Научихте ли някои български думи?
- Вече знам някои изрази като "Как си?", "Добре, благодаря". Имам желание по-нататък да науча повече от българския език.
- Имате ли си гадже и какво мислите за българските момичета?
- В момента нямам приятелка, но може би ще срещна подходящото момиче в България. Вашите момичета са много красиви. Аз знаех за това още преди да дойда тук, но сега го виждам със собствените си очи.
- Вие сте юноша на "Твенте". Защо не продължихте кариерата си там?
- Да, играх 8 години в юношеските формации на отбора, но след това получих доста оферти от други клубове. "Твенте" нямаше реални планове, свързани с мен, и затова избрах да напусна и да подпиша с "Хееренвеен".
- Познавате ли българския вратар Николай Михайлов?
- Да. Когато бях на 18 години, проведох няколко тренировки с него при младежите на "Твенте".
- Викан ли сте в националния отбор на Афганистан?
- Не съм играл за националния отбор на родината си. Имам мачове само в юношеските гарнитури на Холандия.
- Роден сте в Кабул. Били ли сте свидетел на терористични атаки?
- Бях твърде малък, когато напуснах страната си заради войната. Така че не помня много неща, но родителите и братята ми си спомнят всичко. Беше много трудно за тях да видят с очите си всичките тези ужаси и кръвопролития.
- Вашата фамилия беше ли засегната?
- Загубих трима свои братовчеди, двамата ми чичовци, както и леля ми заради войната. Останалите ми роднини все още живеят там. В последно време обстановката в Кабул се поуспокои и сега е по-тихо.
- Страхувате ли се да се прибирате в Афганистан?
- Истината е, че откакто напуснах Афганистан, никога не съм се връщал. В близко бъдеще със сигурност ще посетя страната, защото все пак там са моите корени.
- Защо станахте футболист, а не войник?
- Ако бях останал в Афганистан, сигурно щях да бъда войник. Но напуснах твърде млад. Когато пристигнах в Холандия, започнах да играя футбол за удоволствие.
- Кой е най-известният български футболист?
- В Холандия познаваме най-добре Ники  Михайлов и Станислав Манолев, който премина във "Фулъм". Но като цяло Христо Стоичков е най-известният българин и сред най-големите футболисти в света.
- А кой наш отбор е най-популярен в Холандия?
- Безспорно това е "Левски".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама