Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1792059 www.bgdnes.bg

Депутатите пращат спорта в коша

Депутатите от парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта хвърли в коша за боклук протестите на спортните федерации срещу закона за обществените поръчки. Народните избраници дори не благоволиха да върнат отговор срещу искането да се разгледат изискванията, които спъват работата на организациите. Заради условията в закона има огромна опасност да се забави подготовката на българските спортисти и тяхното участие на международни състезания.
Над 40 спортни федерации написаха писмо до парламентарната комисия, Министерския съвет и президента още в средата на ноември. Три месеца по-късно няма абсолютно никакъв резултат.
"Председателят на парламентарната комисия Огнян Стоичков не ни е докладвал за това писмо", призна един от членовете на комисията - Румен Стоилов, който дълги години беше председател на федерацията по самбо. В продължение на няколко седмици репортер на "България Днес" опита да се свърже неуспешно по въпроса с Огнян Стоичков и дори имаше насрочена среща с него, която беше отложена от депутата.
През това време Агенцията за държавна финансова инспекция продължава да съставя актове на спортните федерации. Под ножа вече минаха волейболът, леката атлетика, борбата и шахматът. Продължават проверките в биатлона, джудото и тениса.
"Ще се заема лично с проблема - ангажира се Румен Стоилов. - Ще говоря с министъра на спорта и с колегите от финансовото министерство, за да направят предписания. Комисията по бюджет и финанси в парламента също трябва да вземе отношение. Ако навреме беше казано на федерациите, те вероятно щяха да са подготвени за всички изисквания. Сега ги връщат години назад, когато не всички са били наясно със закона."
"България Днес" направи проучване сред федерациите, които признаха, че вече са принудени да извършват извънбюджетни разходи, за да наемат юристи във връзка със Закона за обществените поръчки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама