Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1792090 www.bgdnes.bg

Скандал с Орден "Стара планина"

Грандиозен скандал избухна след поредното награждаване на български спортисти с орден "Стара планина" - първа степен. Йордан Йовчев, Йорданка Донкова, Сийка Келебчева, Стоянка Груйчева и Георги Костадинов получиха най-висшето държавно отличие. В същото време легендарният боксьор Ивайло Маринов избухна, защото преди две години той беше удостоен с по-ниския вариант на ордена - втора степен.
"Жестоко съм обиден - коментира олимпийският, световен и европейски шампион. - Правят си майтап с мен. От всичките, които сега получиха първа степен, имам повече медали. Йовчев няма олимпийска титла. С какво е повече от мен треньорът на Мария Гроздева - Валери Григоров, че има по-голяма степен от мен. Нищо против човека, но не е честно. Питайте президента Плевнелиев и Стефка Костадинова защо се получава така. Когато ме номинираха, дори не исках да ходя. На всичкото отгоре съм един от най-репресираните спортисти. По времето на комунизма не ме пускаха по състезания в чужбина, защото се страхуваха, че ще избягам. Можех да спечеля още куп медали."
През мандата на спортния министър в оставка Свилен Нейков 12 бивши величия са били наградени с орден "Стара планина". 11 от тях са първа степен, а само Ивайло Маринов - със втора. Любопитното е, че четири от номинациите са за гребкини - Груйчева, Келебчева, Здравка Йорданова и Светла Оцетова. Сред отличените липсват имена от двата най-успешни български спорта - борбата (67 олимпийски медала) и щангите (36 олимпийски медала). Нейков е бивш елитен състезател по гребане (14 олимпийски медала), треньор и съпруг на олимпийската шампионка Румяна Нейкова.
"Номинациите нямат нищо общо с гребането, те се дават от спортните федерации и след това се разглеждат от нас - коментираха от министерството на спорта. - Груйчева работеше като областен експерт при нас, но беше освободена от работа. Няма конфликт на интереси. Сега предстои Иван Абаджиев да бъде номиниран за орден "Стара планина" първа степен."
Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова не вдигаше своя мобилен телефон за коментар на ситуацията.

 

Как се получава номинация

Процесът на номинация за орден "Стара планина" минава през няколко сита. В спортните среди първата стъпка е номинация от страна на спортните федерации. Всички имена се разглеждат и проверяват за досиета в службите на Държавна сигурност или военното разузнаване. Министерството на спорта предлага одобрените кандидатури за разглеждане в Министерски съвет. Ако и оттам има положителен отговор следва последната фаза. Президентът подписва указ, с който окончателно подпечатва връчването на висшите отличия в България. След това се назначава дата, която е съобразена с графика на държавния глава, за официалната церемония.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама