Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18015251 www.bgdnes.bg

Гришо ги почна УДАРНО на "Ролан Гарос"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна отлично с трисетова победа 14-ата в кариерата си кампания на "Ролан Гарос" - 6:4, 6:3, 6:4 над 88-мия в света американец Александър Ковачевич за 2 часа игра

Десетият в света изостана с пробив в първия сет след мудно начало и необходимост от свикване с условия на корт номер 14 в Париж, но след това направи забележителна серия от шест спечелени гейма и не само спечели първия сет, а и си подпечата втория. В третата част българинът изпусна брейк аванс, но го компенсира моментално и после без никакви затруднения довърши задачата си да вземе трисетова победа.

Реклама

Следващият противник на Гришо ще бъде или Михаил Кукушкин, или Фабиан Марожан.

Първи сет

Гришо започна позитивно и спечели сервис-гейма си със само една загубена точка - 1:0. Съперникът му направи двойна грешка за 0-15, а после мрежата помогна да се стигне до 15-15. Ковачевич демонстрираше нерви, но пък записа ас за 30-15, а с още един такъв затвори подаването си на 1:1.

Първото продължително разиграване дойде чрез размяна на бекхенди и с втората си грешка в мача досега Григор индикира, че все още не е свикнал с габаритите на корта. Сервисът му обаче работеше достатъчно добре, за да си изгради аванс от 2:1. Неточностите от задната страна продължиха, като българинът все още опитваше да се нагоди към условията. Ковачевич не спираше да впечатлява с начален удар по правата и така компенсираше за други недостатъци - 2:2.

Димитров си взе отново подаването със загубена само една точка и поведе с 3:2, но вече трябваше да мисли за опит да постави съперника под напрежение от ретур. Американецът обаче не допускаше подобно нещо и отново главно със сервис по правата от полето за равенство си осигуряваше бързи точки за 3:3.

Най-красивите точки досега в мача се получиха в следващия сервис-гейм на Гришо и бяха спечелени от него, но пък втората непредвизвикана грешка от ракетата му означаваше шанс за пробив на противника. Още един пресилен форхенд по обратния диагонал на българина (общо девет грешки досега) подари на Ковачевич пробив за 3:4.

За първи път в срещата Гришо стигна до 15-30 след системно поставяне на съперника под напрежение, но опит за впечатляващ бекхенд-уинър по правата излезе сантиметър в аут за 30-30. Българинът стигна до брейк-бол след качествен ретур и форхенд-уинър по обратния диагонал, а се възползва от възможността по прекрасен начин с излизане на мрежата и смач - 4:4.

Двойна грешка и непредизвикана от форхенд веднага след това поспряха устрема на Григор и той изостана с 15-30, но спечели изящно темпово разиграване от 15 удара по бекхендите за 30-30. Сервис и форхенд-уинър осигуриха гейма на българина и той поведе с 5:4. Две поредни двойни грешки на Ковачевич дадоха предимство на Димитров за 15-30, а топ ракетата ни си заслужи двоен брейк-бол. Вятърът оказваше доста голямо влияние върху отскока на топката и Гришо трябваше да се нагажда в движение. Пресилен бекхенд на американеца сложи край на спора - 6:4 за 38 минути.

Реклама

Втори сет

Гришо продължи възходящата линия, а съперникът му се опитваше да се отърси от разочарованието от загубения с обрат първи сет. Форхендът оставаше най-надеждното му оръжие, но силният вятър със сигурност не му помагаше при изпълнение на сервис. Два поредни пропуска на американеца доведоха до 40-40 във втория гейм, а поразяващ форхенд по правата на Димитров от дълбока позиция му осигури авантаж и брейк-бол. Пресилен форхенд на Ковачевич направи ранния пробив факт за 2:0.

Двойна грешка заради вятъра на Гришо беше последвана от дълго разиграване, в което Ковачевич пусна хитра къса топка и си осигури предимство от 15-30. Гришо обаче продължаваше да бъде изключително постоянен, като с първия си ас в мача поведе с 3:0. Ковачевич пак си показа креативността с къса топка и по-разнообразни сервиси, с които най-накря спря серията на българина - 3:1.

Григор беше безмилостен в сервис-гейма си и поведе с 4:1, за да индикира, че няма да допусне отпускане. Ковачевич имаше колебания, но явно се беше съвзел от пропадането в първите 15-ина минути на гейма, за да намали на 4:2. Димитров заби втория си ас, но добави и непредизвикана грешка за 30-15, след което обаче довърши успешно започнатото с трети ас - 5:2. Американецът намали набързо на 5:3, но предстоеше Гришо да сервира за сета.

Фамозен бекхенд-униър по правата на Гришо му издейства аванс от 30-0, а ас по диагонала от полето за равенство доведе до тросен сетбол. Втори пореден ас и общо пети за Григор сложи край на втория сет - 6:4, 6:3 за 72 минути.

Трети сет

Ковачевич започна да произвежда изключително качествени форхенди и за разлика от предишния сет, този път не позволи да се стигне до ранен пробив. При 2:1 той беше спечелил и двата си сервис-гейма в третия сет, но и Гришо направи същото, макар от 40-0 да допусна да се стигне до 40-30.

Красив минаващ удар и възползване от непредизвикана грешка на съперника осигури на Гришо аванс от 15-30, което се случи за първи път в сета. Фамозен уинър на Ковачевич обаче възстанови паритета до 30-30, а последва печеливш форхенд по обратния диагонал за 40-30. Изключителен ретур на Димитров вкара гейма в дюс, а после българинът предизвика грешка на противника за брейк-бол. Американецът го отрази с ас по диагонала, а Григор вдигна публиката на крака с поредица подсечени бекхенди - ново равенство. Българинът си издейства нов брейк-пойнт, от който се възползва заради грешка на Ковачевич - 3:2

Пробивът беше затвърден безпроблемно главно благодарение на отличния сервис, заради който от края на първия сет досега Гришо поддържаше предимството си. С бекхенд-уинър той увеличи преднината си на 4:2.

Американецът стана жертва на ретур-уинър, а после и прати бекхенд в мрежата за 30-30. Компенсацията беше фантастичен печеливш форхенд по правата за 40-30 и невърнат сервис за 4:3. Ковачевич развихри форхенда си и стигна до 0-30, което заплашваше комфорта на световния номер 10 от последния час и половина игра. Стигна се и до 0-40 заради пресилен бекхенд-слайс на Гришо, а той все така не вкарваше първи сервис. Първият брейк-бол беше отразен, но вторият беше материализиран с форхенд-уинър по правата от страна на Ковачевич - 4:4.

Изящен бекхенд по късия диагонал и впечатляващ ретур със задната страна на ракетата издействаха на Гришо аванс от 0-30. Той обаче пресили форхенд в следващия момент и свали от напрежението върху Ковачевич, който със сервис-мрежа изравни на 30-30. Димитров направи форхенд-уинър в красиво разиграване и си заслужи шанс за пробив, но с невърнат начален удар той беше отразен. Грешка от бекхенд на американеца означаваше втори брейк-бол в гейма, а той вече беше материализиран от Григор за 5:4.

Българинът по безапелационен начин стигна скорострелно до три поредни мачбола и с форхенд-уинър по правата си приключи успешно първото предизвикателство в Париж - 6:4, 6:3, 6:4 за 2 часа игра.

Четете още

Гришо засипан с поздрави за ЧРД

Гришо засипан с поздрави за ЧРД

Мама пее за ЧРД на Гришо, той сложи шина (видео)
Мама пее за ЧРД на Гришо, той сложи шина (видео)

Мама пее за ЧРД на Гришо, той сложи шина (видео)

Реклама