Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1804821 www.bgdnes.bg

Треньорът на Малта Пиетро Гедин: Играхте силно срещу Италия

България ще поднови битките за класиране на световно първенство на 22 март. Възпитаниците на Любо Пенев ще приемат Малта на стадион "Васил Левски", но пред празни трибуни заради наказанието на ФИФА за расизъм. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на островната държава Пиетро Гедин даде любопитно интервю. Разговорът беше осъществен със съдействието на говорителя на малтийската футболна асоциация Марк Мускат.

Огнян Георгиев
- Г-н Гедин, започнахте доста рано лагера с националния отбор на Малта. В какво състояние са вашите футболисти след зимната пауза в първенството.
- Всичко е нормално. Имаме двама-трима контузени играчи, но вероятно ще се възстановят за мача с България. Тук в Малта е доста ветровито през зимата и не е много подходящо за подготовка. Събрахме момчетата, които играят в местното първенство, а по-късно ще се присъединят и футболистите от чужбина.
- Какви са очакванията от сблъсъка на 22 март?
- България е много силен отбор. Знам всичко за вашия тим. Ще дадем най-доброто, на което сме способни, но ще бъде трудно. В нашия отбор нямаме изявени звезди, но за сметка на това играем много отборно.
- На квалификациите за световното първенство през 2006-а Малта измъчи България и завърши наравно в единия мач. Какви са ви впечатленията от тези срещи?
- Не ги помня. Но за сметка на това съм запознат с мачовете от сегашните квалификации. Представихте се много силно срещу Италия, които в момента са един от най-силните отбори в Европа, така че постигнахте отличен резултат.
- Кой български футболист ви направи впечатление?
- Крилата ви са много добри, нападателят също. Тимът ви е компактен и си личи, че искате да подобрявате играта си с всеки мач. Много сте концентрирани през всичките 90 минути.
- Малта загуби и трите си досегашни квалификации, но се представи на ниво. Какво липсва на вашия тим, за да постигнете по-добри резултати?
- В момента сме във възход. Вярваме, че даваме най-доброто, но не е лесно. Понякога постигаме резултати, понякога не. Опитваме се винаги да излизаме с вдигната глава на игрището. Това ни е основната цел.
- Кой е фаворитът в нашата квалификационна група?
- Към този момент Италия. За второто място Чехия, България и Дания са в добри позиции. Армения също постигат добри резултати. Дори и Малта има шансове (Пиетро Гедин придружава отговора си със смях Ц бел. авт.).
- Вие сте били начело на Малта преди 20 години. Каква е разликата тогава и сега?
- Преди идеята беше друга. Сега нещата се промениха. Не само във футбола, но и в самата държава. Играчите са по-професионалисти, отколкото преди. Работим много за подобряване на нивото във всички насоки и очакваме да видим резултатите.
- Каква част от вашите футболисти са професионалисти?
- Всички играчи в националния отбор имат друга работа с изключение на тези, които са в чужбина. Футболистите се занимават с нещо друго, но за мачове идват с нас. Може да се каже, че са полупрофесионалисти. Понякога и държавата им плаща.
- С кого се работи по-лесно - футболисти, които не са звезди и играят в малтийското първенство, или с истинските професионалисти?
- В националния отбор на Малта провеждам доста разговори с футболистите. Често трябва да помогнеш с някакъв проблем - било то семеен, психологически или с клубния тим. Понякога ставам като философ. Не е лесно да се справим с всичко това, но това ни е задачата. Работата ми не е само на футболното игрище, а и в самия живот на националите. Опитваме се и да изкарваме повече малтийски футболисти в чужбина, ако е възможно.
- Вие бяхте помощник-треньор на Италия на Евро 2004, когато ни победихте с 2:1. Какво помните от този двубой?
- Бях на пейката. България загуби в 91-ата минута с гол на Касано.
- Няколко години бяхте старши треньор на женския национален тим на Италия. По-лесно ли се работи с футболистки, отколкото с мъже?
- Има доста неща, които са свързани със спецификата на двата пола, но в техническо и тактическо отношение всичко е еднакво. При жените физиката е на доста по-ниско ниво. В последните години дамският футбол на световно и европейско ниво стана много силен.
- Били ли сте преди в България?
- Не, никога не съм идвал. Обиколил съм доста държавни, но сега ще ми бъде за пръв път и ще се радвам да я посетя. Чел съм доста за вашата нация.

Кой е той

Пиетро Гедин е бивш защитник на "Фиорентина" и "Лацио". Има 90 мача с екипа на "орлите". Бил е наставник на юношеските национални формации на Италия, а в периода 1996-2004-а е асистент в мъжкия национален отбор на "скуадра адзура", когато тимът беше воден от специалисти от ранга на Чезаре Малдини, Дино Дзоф и Джовани Трапатони.
Гедин пое Малта през лятото на миналата година. Под негово ръководство островната държава записа 3 победи, 3 загуби и 1 равен. Това е втори престой на Гедин начело на малтийците. Първият е между 1993 и 1995 г.

Едва не го астрелват

Пиетро Гедин се разминава на косъм със смъртта, която не подминава неговия съотборник в "Лацио" Лучано де Чекони. Двамата, придружавани от техен приятел, влизат в римска бижутерия на 18 януари 1977 г. Чекони решава да си направи майтап. Той пъха пръст от вътрешната страна на своя шлифер, имитирайки пистолет, и казва на магазинера: "Дай ми всичките пари, това е обир". Човекът зад тезгяха наскоро бил преживял два последователни грабежа. Вместо да изпразни касата, той взема пистолет "Валтер" и стреля в гърдите на Чекони. Благодарение на своя рефлекс Гедин вдига ръце секунда преди да получи изстрел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама