Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/18108229 www.bgdnes.bg

Виктория Томова с квота за олимпиадата

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова си осигури квота за олимпийските игри в Париж! Участващите на сингъл ще бъдат обявени в понеделник, но сметките показват, че ще влезе директно.

По регламента на Международната федерация по тенис ITF, право на участие по ранглиста имат 56 състезателки. В случая бройката ще бъде увеличена на 57, защото Франция няма да използва домакинската си квота, тъй като има две тенисистки в Топ 50. В ранглистата в понеделник Томова се очаква да бъде около №69. На олимпийските игри имат право да играят не повече от четири състезателки от една страна. Пред Вики в момента има десет американки, десет рускини, осем чехкини, пет китайки и пет украинки, което автоматично освобождава 18 места.

Реклама

До края на седмица Томова може да бъде задмината само от Маяр Шериф и една измежду Анна Каролина Шмидлова и Петра Мартич. Шериф обаче няма да заеме квота по ранглиста, тъй като ще се класира като бронзова медалистка от Африканските игри (шампионката Анджела Окутои и сребърната Ламис Абдел Азиз нямат право на участие, тъй като са извън първите 400 в класацията).

Също по регламент класиране за Париж може да се търси и с т.нар. „специален ранкинг" за тенисистки, отсъствали дълго поради контузия или бременност. Такъв в момента ползват Анжелик Кербер (Гер), Айла Томлянович (Авл), Паула Бадоса (Исп), Наоми Осака (Яп), Джан Шуей (Кит), Ирина Камелия Бегу (Рум), Лорън Дейвис (САЩ) и Бианка Андреску (Кан4). Две измежду Кербер, Осака и Андреску се очаква да получат „уайлд кард" като носителки на титли от Големия шлем. По тази причина в най-лошия вариант Томова ще бъде 56-а в списъка, което ще я класира за Париж.

По този начин Вики ще стане седмият български тенисист, играл на олимпийски игри след Мануела Малеева (1988, бронзов медал), Катерина Малеева (1988, 1992), Магдалена Малеева (1992, 1996, 2004), Елена Пампулова (1992), Цветана Пиронкова (2008, 2012, 2016) и Григор Димитров (2012, 2016).

Четете още

Виктория Томова аут от "Ролан Гарос"

Виктория Томова аут от "Ролан Гарос"

Виктория Томова профука 10 мачбола

Виктория Томова профука 10 мачбола

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама