Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1816680 www.bgdnes.bg

Бившият треньор на "Левски" Ангел Станков: Сбъркани са ни тренировките

Георги ИВАНОВ
Грешна практика сред българските отбори е да се подготвят зимата на топло в Турция, Кипър или другаде и заради нея футболистите страдат от контузии и слаба подготовка. Това е мнението на Ангел Станков, който води "Левски" преди години, а през пролетта на 1999 година отборът записа 14 победи и един равен, но въпреки това той бе освободен.
Още от първия пролетен кръг и тази година много отбори се оплакаха от тежки терени, а се стигна и до контузии. Причината се корени именно в сгрешената зимна подготовка според Станков, известен във футболните среди като Бате Геле.
"През зимата се изгражда основата на доброто физическо състояние на футболистите за цялата година, не само до лятото - обяснява Геле Станков. - След есенния полусезон играчите отиват в почивка, често объркват хранителния режим и се връщат с наднормено тегло. Така още през януари те трябва да влязат в оптималното си тегло и същевременно да работят за физическа подготовка."


Най-добрият вариант за изграждане на кондицията е да се отиде на високопланинска база за 20-25 дни според специалиста. "Литекс" преди време бяха отишли на Белмекен и цяла пролет нямаха сериозни контузии и проблеми с физическата форма. На високо организмът изгражда червени кръвни телца и работи по-добре. Затова е грешка да се ходи в топлите страни, там играчите се изнежват. Свикват с високите температури и като се върнат тук на студено, не са готови за игра. Започват да се оплакват от терените, но реално те не са в толкова лошо състояние, а футболистите не са готови", обяснява Станков.
В първите пролетни кръгове слабата физическа подготовка не си личи, но след 4-ия или 5-ия това вече се вижда ясно, смята бившият играч на "Левски". "В средата на полусезона умората вече започва да тежи на играчите у нас именно заради сбърканата подготовка. По-лошо става през лятото за участниците в европейските турнири. Те нямат време да се готвят за физика, а и нямат възможност за по-дълга почивка, защото влизат в квалификациите. И там се излагат и не могат да тичат. И това е следствие от зимната кондиционна подготовка", завършва Станков.
Причина за това според Геле е не защото у нас работят слаби кондиционни специалисти, а заради сбърканата философия на клубните шефове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама