Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1827216 www.bgdnes.bg

Илиана Раева: Дянков беше глух за спорта

Едно от златните момичета на българската художествена гимнастика - Илиана Раева, продължава да работи със сърце и душа за спорта. Бившата световна и европейска шампионка се занимаваше с треньорска дейност до олимпийските игри в Лондон. През този период тя изведе ансамбъла на България до световната титла през 2011 г.
От края на миналата година тя прие ново предизвикателство. Раева, която е омъжена и има две прекрасни дъщери от легендарния нападател на "Левски" Наско Сираков, беше избрана за председател на Българската федерация по художествена гимнастика. За читателите на "България Днес" тя сподели своето виждане за проблемите в спорта и скандалните проверки във федерациите по Закона за обществените поръчки.

Огнян Георгиев
- Г-жо Раева, федерацията по художествена гимнастика също мина "под ножа" на министъра в оставка Симеон Дянков. Какви са проблемите при вас?
- Ние сме с най-малко проблеми в сравнение с останалите федерации. Ще плащаме глоби за 15 000-16 000 лв. заради нарушения по Закона за обществените поръчки, който е абсурден и неприложим. Ще ви дам пример. В цял свят се ползват топки на японската марка "Сасаки". Ние също играем с тях. Има и други стандартизирани уреди, но не са толкова добри. Според ЗОП обаче трябва едва ли не да купуваме гумени топки, защото са най-евтините. Ползваме специални линии и настилки, които са отлично качество. С тях се играе на европейски и световни първенства. Ако купим за тренировки от друга марка, ще се получат травми при скоковете и пируетите, както и много по-лошо изпълнение. Какви животни трябва да се купуват в конния спорт, ако се ползват обществени поръчки?
- Какви други проблеми има от приложението на Закона за обществените поръчки в спорта?
- Огромен проблем са медикаментите. Представяте ли си да започнем да поръчваме български аналгин и витамин C, защото са най-евтини. Купуваме американски и немски продукти, които ползват нашите конкуренти. Това са последните хитове във възстановяването, което е 50% от цялата подготовка. Те са задължителни заради изключително тежките натоварвания на момичетата.
- Защо федерациите си мълчат и не протестират по-активно срещу закона?
- Написахме писмо, но нямаше никакъв ефект. Никой не ни чу. Хората, които правеха инспекциите, ни изслушаха. Те са много любезни, но са пратени да съберат пари. Представяте ли си 50 федерации, които трябва да се бръкнат с по 15 000 лв. Отделно сега за пръв път се наложи да наемаме адвокат, за да подготвя документите за обществените поръчки. Това също създава проблем. Ето например за едно пътуване до Париж трябва да вземем най-евтиния полет, което означава прекачвания и чакане по летищата, вместо директно да летим.
- Ще бъде ли затруднена дейността на спортистите?
- При тези условия как ще има спорт! Бях на среща със Симеон Дянков, който искаше да прави агенция за високо спортно майсторство. Идеята пропадна. Когато се видяхме, го попитах как така спонсорите на здравето и на културата имат 50% финансови облекчения, а на спорта само 10%? Нищо не ми отговори. Започвам да се чувствам като абсолютна наивница.
В началото на май организираме Световна купа по художествена гимнастика в зала "Арена Армеец". Бюджетът ни е одобрен, но още не ни е разписан, с който трябва да получим финансиране за организацията. Вече трябваше да сме осигурили билетите за шефовете на международната федерация. Поискахме уредба, защото художествената гимнастика се играе на музика. Това се счете едва ли не за голям жест към нас.
- Министърът на спорта в оставка Свилен Нейков не отчита ли тези проблеми?
- Всички федерации имахме среща с него по отношение на бюджетите. Те искат да ни слагат рамки, което не е редно, защото всеки спорт е специфичен. Коментирахме нещата, но все едно нищо не е станало. В момента съм най-големият враг на Свилен Нейков. Спря да ме приема. Всеки път е по срещи, когато искам да се видим. Както са тръгнали нещата, след пет години може да няма за какво да пишат спортните журналисти. Олимпийските игри в Лондон бяха краят на българския спорт. На следващата олимпиада в Рио може да е още по-зле. В министерството се действа на принципа разделяй и владей. Може би трябва всички федерации да се обединим, защото сега се гледа кой какво казва и после се отразява на бюджетите. В деловодството се завеждат всички изказвания по медиите и се носят на министъра. Едва ли не се оказва, че трябва да бъдем благодарни, защото ни дават финансиране за спорта. А пари от тотото има достатъчно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама