Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1828148 www.bgdnes.bg

Баскетболът с нарушения за 775 000 лв.

Огнян Георгиев

Агенцията за държавен финансов контрол стовари юмрук върху федерацията по баскетбол. След 1-месечна ревизия инспекторите на министъра в оставка Симеон Дянков установиха нарушения на Закона за обществените поръчки за 774 384,70 лв. Те са извършени за периода 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г. Баскетболът последва съдбата на федерациите по волейбол, шахмат, тенис, лека атлетика, вдигане на тежести, художествена гимнастика и др. Съставени са пет акта. Най-сериозните нарушения са за ползване на хотелски и ресторантьорски услуги (352 155,20 лв.), както и за самолетни билети (245 714,84 лв.).
"Всички бяхме изненадани от тези проверки - коментира настоящият шеф на федерацията и единственият българин, който е играл в НБА, Георги Глушков. - Нормално е да има подобни ревизии, когато става въпрос за строителни дейности, но за спорта е малко по-различно. Направих консултации каква е ситуацията с другите страни в Европейския съюз. Много е лесно да се погледне в техните законодателства. В по-голямата част от тях няма подобни практики, както у нас. Заради Закона за обществените поръчки нашата дейност е затруднена, но трябва да се съобразяваме. Федерацията е на ръба по отношение на получените от държавата приходи, за да бъдем принудени да правим обществена поръчка (ако приходите от държавата са над 50% от общия бюджет Ц бел. авт.). Някои години дори имаме повече наши собствени постъпления и не попадаме в Закона за обществените поръчки."
От Агенцията за държавен финансов контрол обясниха, че проверките по федерациите продължават.

 

677 000 лв. в имнастиката

Агенцията за държавен финансов контрол написа актове за 10 нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП) на Българската федерация по художествена гимнастика. Според ревизорите организацията не е обявила търгове за изразходване на общата сума от 677 000 в периода 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г. В доклада на инспекторите се посочва, че не е спазен ЗОП за закупуване на самолетни билети, спортно оборудване, екипировка, медикаменти и ползване на хотелски и ресторантьорски услуги.
Актовете са съставени на предишната шефка на гимнастиката Мария Гигова и са на стойност около 15 000 лв.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама